Στις 5 Ιουλίου 1972, ο λογοτέχνης Μάριος Χάκκας απεβίωσε σε ηλικία μόλις 41 ετών, νικημένος από τον καρκίνο. Η ζωή και το έργο του συνεχίζουν να εμπνέουν και να συγκινούν.
Ο Χάκκας, που γεννήθηκε στη Μακρακώμη της Φθιώτιδας, καθιερώθηκε με τη συλλογή διηγημάτων Ο Μπιντές και άλλες ιστορίες (1970), η οποία αποτελεί ένα είδος θραυσματικής αυτοβιογραφίας και φλερτάρει με τον υπερρεαλισμό. Η γραφή του συνδυάζει την προσωπική εμπειρία με κοινωνικά ζητήματα, προσφέροντας μια μοναδική ματιά στην εποχή του.
Ο Χάκκας, όπως και άλλοι αριστεροί συγγραφείς της εποχής του, άσκησε κριτική όχι στη μαρξιστική θεωρία, αλλά στον δογματισμό των κομματικών στελεχών. Έντεκα χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Κώστας Σταματίου τον τίμησε με άρθρο του στα Νέα, αναφέροντας τη σημασία της γραφής του.
Η ζωή του Χάκκα ήταν γεμάτη προκλήσεις. Μετά από μια δύσκολη παιδική ηλικία και την εμπλοκή του με την πολιτική, φυλακίστηκε για τις απόψεις του. Ωστόσο, η αγάπη του για τη λογοτεχνία και η δημιουργική του ικανότητα τον βοήθησαν να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να αφήσει πίσω του ένα σημαντικό έργο.
Ο τελευταίος του τίτλος, Κοινόβιο, κυκλοφόρησε λίγο πριν τον θάνατό του, επιβεβαιώνοντας τη δύναμη και την ένταση της γραφής του. Η κληρονομιά του Χάκκα παραμένει ζωντανή, συνεχίζοντας να εμπνέει νέες γενιές αναγνωστών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()

