Σίγησε ο Χρήστος Φράγκος: αύριο η κηδεία του

Σίγησε ο Χρήστος Φράγκος: αύριο η κηδεία του

Μια διαδρομή έξι δεκαετιών στο ελληνικό θέατρο έφτασε στο τέλος της με τον θάνατο του Χρήστου Φράγκου. Ο ηθοποιός, που είχε συνεργαστεί με ορισμένες από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής σκηνής, πέθανε την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 90 ετών.

Την είδηση έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας με ανάρτησή του στο Instagram, όπου αναφέρθηκε στην πορεία του Χρήστου Φράγκου από τα πρώτα του βήματα στο Εθνικό Θέατρο έως τις συνεργασίες του στο θέατρο και την παρουσία του στην τηλεόραση.

Ο Χρήστος Φράγκος γεννήθηκε στα Σπάτα στις 10 Ιουλίου 1936 και σπούδασε υποκριτική στο Εθνικό Θέατρο. Ανάμεσα στους δασκάλους του ήταν ο Αλέξης Μινωτής, ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Θάνος Κωτσόπουλος και η Ελένη Χαλκούση.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Σπύρος Μπιμπίλας (@spyrosmpimpilas)

Από τον Δημήτρη Μυράτ μέχρι την Άννα Συνοδινού, η πορεία του κινήθηκε διαρκώς ανάμεσα σε μεγάλους θιάσους και σημαντικές συνεργασίες. Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση έγινε το 1964, όταν εντάχθηκε στον θίασο του Δημήτρη Μυράτ και έπαιξε στο έργο Όταν οι Ατρείδες στο Θέατρο Κοτοπούλη.

Ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησε η συνεργασία του με το Πειραϊκό Θέατρο του Δημήτρη Ροντήρη. Με τον θίασο αυτό συμμετείχε σε περιοδείες και παραστάσεις στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Τα καλοκαίρια του 1966 και του 1967 συνεργάστηκε με την Άννα Συνοδινού και την Ελληνική Σκηνή, παίρνοντας μέρος σε παραστάσεις αρχαίου δράματος και σε περιοδείες στον Βόλο και τη Θεσσαλονίκη.

Καθοριστικό για την προσωπική και επαγγελματική του ζωή αποδείχθηκε το 1967. Τότε γνώρισε την ηθοποιό και θιασάρχη Έλσα Βεργή και άρχισε να συνεργάζεται με το Θέατρο Βεργή. Ακολούθησαν παραστάσεις στην Ευρώπη με τις Μορφές Αρχαίου Δράματος, βασισμένες σε έργα του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη.

Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να κινείται ανάμεσα σε σημαντικούς θιάσους της εποχής. Τον Απρίλιο του 1968 επέστρεψε στο Πειραϊκό Θέατρο, ενώ το 1969 συνεργάστηκε ξανά με το Θέατρο Βεργή. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στον θίασο του Κωστή Μιχαηλίδη για την Ιφιγένεια εν Αυλίδι και αργότερα συνεργάστηκε με τον Νίκο Χατζίσκο στο Θέατρο Κάβα.

Παράλληλα με τη μακρά πορεία του στη σκηνή, ο Χρήστος Φράγκος εμφανίστηκε και στην ελληνική τηλεόραση. Συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στις σειρές Το Ουράνιο Τόξο, Το γαλάζιο διαμάντι, Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη, Η Απόδραση και Η Οικογένεια.

Από το 1996 συνεργάστηκε ξανά για ορισμένα χρόνια με την Άννα Συνοδινού, αυτή τη φορά σε παραστάσεις που δίνονταν δωρεάν σε μαθητές σχολείων.

Η γνωριμία του με την Έλσα Βεργή το 1967 δεν έμεινε μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο. Ανάμεσά τους αναπτύχθηκε προσωπική σχέση, με κοινό σημείο αναφοράς την αγάπη τους για το θέατρο και την υποκριτική.

Οι δυο τους παντρεύτηκαν και έμειναν μαζί μέχρι τον θάνατο της Έλσας Βεργή το 1989. Ο Χρήστος Φράγκος υπήρξε επίσης συνθιασάρχης στο Θέατρο Βεργή για πολλά χρόνια.

Στην ανάρτησή του, ο Σπύρος Μπιμπίλας αποχαιρέτησε τον ηθοποιό γράφοντας, μεταξύ άλλων: «Με μεγάλη θλίψη μάθαμε ότι στις 9 Σεπτεμβρίου έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Φράγκος».

Η κηδεία του Χρήστου Φράγκου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, στα Σπάτα.

Loading

Play