Δραματικός είναι ο απολογισμός του καύσωνα στη Γαλλία, καθώς 20 άνθρωποι έχουν πνιγεί από το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ προσπαθούσαν να βρουν δροσιά σε ποτάμια και λίμνες. Η υπουργός Αθλητισμού, Μαρίνα Φεραρί, προειδοποίησε για τους κινδύνους που κρύβουν οι μη επιτηρούμενες περιοχές κολύμβησης.
Η αύξηση των πνιγμών συνδέεται άμεσα με την προσέλευση πολιτών σε φυσικά υδάτινα σημεία για ανακούφιση από τη ζέστη. Σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία δημόσιας υγείας, οι πνιγμοί αυξάνονται κατακόρυφα κατά τη διάρκεια καύσωνα. Το καλοκαίρι του 2025, οι πνιγμοί είχαν αυξηθεί πάνω από 130% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που ανησυχεί τους ειδικούς.
Ο καύσωνας που πλήττει τη Γαλλία είναι ασυνήθιστος, με θερμοκρασίες 10 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να καταρριφθούν πολλά ρεκόρ, με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία δεν έχει ακόμη προβλέψει πότε θα τελειώσει αυτό το φαινόμενο.
Η νύχτα παραμένει επίσης θερμή, με τις ελάχιστες θερμοκρασίες να αναμένονται σε ιστορικά επίπεδα. Στο Παρίσι, το ρεκόρ των 25,5°C από το 2003 μπορεί να καταρριφθεί μέσα στην εβδομάδα, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες για την υγεία των πολιτών.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ο κύριος λόγος πίσω από αυτόν τον παρατεταμένο καύσωνα, με ατμοσφαιρικές συνθήκες να μπλοκάρουν την κυκλοφορία των αέριων μαζών. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι θερμοκρασίες είναι 2 έως 4 βαθμούς υψηλότερες λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()

