Ο ΟΗΕ ζητά από τη Βενεζουέλα ανεξάρτητη έρευνα για θάνατο πολιτικού

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ζήτησε από τη Βενεζουέλα, τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σε σχέση με τις συνθήκες θανάτου στις φυλακές όπου κρατείτο στο Καράκας, του αντιπολιτευόμενου, Φερνάντο Αλμπάν.

propoli

Ο Αλμπάν, είχε τεθεί υπό κράτηση, ως ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας με drones που έφεραν εκρηκτικό μηχανισμό, στις 4 Αυγούστου, του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, την ώρα που εκφωνούσε ομιλία στο πλαίσιο στρατιωτικής παρέλασης.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας Τάρεκ Ουίλιαμ Σαάμπ, ανακοίνωσε ότι ο Φερνάντο Αλμπάν, αυτοκτόνησε την Δευτέρα στην έδρα των υπηρεσιών πληροφοριών, στην πρωτεύουσα της χώρας.

Ωστόσο, το κόμμα του Αλμπάν, το Primero Justicia (Πρώτα η δικαιοσύνη), κάνει λόγο για «δολοφονία» κι όχι για αυτοκτονία και σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «θεωρούμε υπεύθυνο τον Μαδούρο και το καθεστώς του των βασανιστηρίων».

«Ο Φερνάντο Αλμπάν κρατείτο από το κράτος. Το κράτος έχει την υποχρέωση να εγγυάται την ασφάλειά του, την προσωπική του ακεραιότητα (…) Ζητούμε μια έρευνα που θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια για να διευκρινιστούν τα αίτια του θανάτου του», καθώς υπάρχουν «αντικρουόμενες πληροφορίες όσον αφορά αυτό που συνέβη», δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας Ραβίνα Σαμντασάνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Loading