Τουρκικό δικαστήριο επέβαλλε τον κατ’ οίκον περιορισμό στον Αμερικανό πάστορα

Δικαστήριο στην Τουρκία, αποφάσισε νωρίτερα να επιβάλλει στον Αμερικανό πάστορα Άντριου Τζέιμς, τον κατ’ οίκον περιορισμό, αλλάζοντας έτσι την απόφαση για την προφυλάκισή του. Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει πυροδοτήσει ιδιαίτερα μεγάλη ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας.

propoli

Την συγκεκριμένη πληροφορία μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ενώ ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, ο Ισμαήλ Τζεμ Χαλαβούρτ, επιβεβαίωσε από την πλευρά του την συγκεκριμένη είδηση. Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως ο Αμερικανός πάστορας θα υποχρεούται να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι, ενώ του απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα το ίδιο δικαστήριο είχε απορρίψει το αίτημα του συνηγόρου του να αποφυλακιστεί. Το Anadolu μετέδωσε ότι το δικαστήριο αποφάσισε, αφού επανεξέτασε τα στοιχεία της υπόθεσης, ότι θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος για λόγους υγείας.

Γιατί κατηγορείται ο Αμερικανός πάστορας από την τουρκική δικαιοσύνη

Σύμφωνα με τις κατηγορίες που προσάπτει η Άγκυρα στον Αμερικανό πάστορα, ο ίδιος είναι αντιμέτωπος με την τουρκική δικαιοσύνη για «κατασκοπεία» και τρομοκρατία», καθώς και για το ότι συνέβαλε στις ήδη τεταμένες σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία, ο πάστορας, που διαμένει στην Τουρκία εδώ και 20 χρόνια, κατηγορείται για κατασκοπεία για πολιτικούς ή στρατιωτικούς λόγους.

Ακόμα όμως, η Άγκυρα θεωρεί ότι ενήργησε υπό τις εντολές του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική δικαιοσύνη κατονομάζει ως ηθικό αυτουργό για τη διοργάνωση του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Ο Άντριου Μπράνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως 35 έτη, σε μια δίκη που ξεκίνησε στις 16 Απριλίου. Ο ίδιος από την πλευρά του αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Loading