Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αμάν ανακοίνωσε ότι έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας σε εμπορικά κέντρα, ξένες πρεσβείες και άλλες τοποθεσίες σε όλη την Ιορδανία, μετά τη χθεσινή επίθεση σε εκκλησία που οι αρχές χαρακτήρισαν τρομοκρατική ενέργεια από εξτρεμιστές.
Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ στη διάρκεια επικήδειας τελετής σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στην επαρχία Καράκ, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας της Ιορδανίας.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.
Τέτοιες επιθέσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες στην Ιορδανία, αν και οι αρχές της χώρας, που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, λένε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ματαιώσει κατ’ επανάληψη απόπειρες επιθέσεων από ισλαμιστές μαχητές.
Οι αρχές λένε ότι εξακολουθούν να καταζητούν τους επιτιθέμενους, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί αν είχαν διασυνδέσεις με γνωστές ομάδες εντός ή εκτός Ιορδανίας.
«Είναι αποτέλεσμα τρομοκρατικής ιδεολογίας και τυφλού εξτρεμισμού και δεν θα επιτρέψουμε η κοινωνία να πέσει σε αυτόν τον δρόμο», ανέφερε ο πρωθυπουργός Τζαφάρ Χάσαν σε ανάρτηση στο X μετά το συμβάν.
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στη μάχη κατά ισλαμιστικών οργανώσεων, επισκέφθηκε την Καράκ μερικές ώρες μετά την επίθεση και είπε ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν «αυστηρά».
Οι χριστιανοί αποτελούν μειονότητα στην Ιορδανία. Στη χώρα υπάρχουν πολλές βιβλικές τοποθεσίες που προσελκύουν χριστιανούς προσκυνητές από όλο τον κόσμο.
Η Ιορδανία περιλαμβάνεται στους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή που έχουν πληγεί από ιρανικές επιθέσεις φέτος, αφότου οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εξαπέλυσαν πλήγματα εναντίον του Ιράν τον Φεβρουάριο.
ΒΧ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
![]()
