Απαίτηση Τραμπ για άμεση ακύρωση της δίκης Νετανιάχου

Απαίτηση Τραμπ για άμεση ακύρωση της δίκης Νετανιάχου

Ο Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε χθες την «άμεση» ακύρωση της δίκης για υπόθεση διαφθοράς του Μπενιαμίν Νετανιάχου, την οποία χαρακτήρισε «κυνήγι μαγισσών» σε βάρος του «ήρωα» πρωθυπουργού του Ισραήλ.

«Τέτοιο κυνήγι μαγισσών, σε βάρος ενός άνδρα που έδωσε τόσα πολλά, είναι αδιανόητο για εμένα. Αξίζει κάτι πολύ καλύτερο απ’ αυτό, και το κράτος του Ισραήλ επίσης. Η δίκη του Μπίμπι Νετανιάχου πρέπει να ακυρωθεί αμέσως», ανέφερε μέσω Truth Social, πληκτρολογώντας τις δύο τελευταίες λέξεις με κεφαλαία γράμματα.

Σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να «δοθεί χάρη» στον «μεγάλο ήρωα που έκανε τόσα πολλά για το κράτος» του Ισραήλ, πρόσθεσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο δώδεκα ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν, στον οποίο ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ στο πλευρό του συμμάχου τους, βομβαρδίζοντας τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις-κλειδιά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προτού ο ίδιος ανακοινώσει την κατάπαυση του πυρός.

Ο κ. Νετανιάχου είναι «πολεμιστής», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος, που σαν αυτόν «ίσως δεν έχει υπάρξει άλλος στην ιστορία του Ισραήλ», και κατάφερε «κάτι που κανένας δεν θεωρούσε πιθανό», την «πλήρη εξάλειψη» του προγράμματος κατασκευής πυρηνικών όπλων του Ιράν.

«Ίσως δεν υπάρχει κανένας άλλος που ξέρω που θα μπορούσε να συνεργαστεί πιο αρμονικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ΕΜΕΝΑ, από τον Μπίμπι Νετανιάχου. Ήταν οι ΗΠΑ αυτές που έσωσαν το Ισραήλ, και τώρα θα είναι οι ΗΠΑ αυτές που θα σώσουν τον Μπίμπι Νετανιάχου», διαβεβαίωσε, καταλήγοντας ότι «δεν μπορεί να επιτραπεί αυτή η παρωδία ‘δικαιοσύνης’».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου αντιμετωπίζει δίκη για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης. Η δίκη του άρχισε τον Μάιο του 2020 και διακόπηκε εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Η υπεράσπισή του έχει υποβάλει επανειλημμένα αιτήσεις αναβολής επικαλούμενη τις εχθροπραξίες, με αφορμή την έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Τον Μάιο του 2024, ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος πρώην και υποψήφιος για την επανεκλογή του πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάστηκε σε ποινική δίκη για απάτη στην υπόθεση της καταβολής χρημάτων σε πορνοστάρ για την εξαγορά της σιωπής της. Δικαστήριο αποφάσισε να μην του επιβληθεί ποινή τον Ιανουάριο, ημέρες προτού επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης του Ισραήλ εν ενεργεία που έχει βρεθεί αντιμέτωπος με ποινική δίκη.

Loading

Play