Χαβάη: «Θα βρίσκουμε 10-20 πτώματα την ημέρα»

Στη Χαβάη, οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες ανεύρεσης ανθρώπων που παγιδεύτηκαν και έχασαν τη ζωή τους κατά τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν το νησί την περασμένη εβδομάδα.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε πλέον σε 96, αλλά οι αρχές προειδοποιούν ότι αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

propoli

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Τζος Γκριν, δήλωσε σε μια συνέντευξη στο CBS ότι η τελική απομένουσα απομένει να διαπιστωθεί και ότι η καταμέτρηση μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ημέρες, προσθέτοντας ότι μπορεί να εντοπιστούν 10-20 σοροί καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων μπορεί να φτάσει τα 200 ή ακόμη και 300.

Λόγω των ακραίων συνθηκών που προκλήθηκαν από τις φωτιές, η ταυτοποίηση των σορών είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μέχρι στιγμής, μόνο δύο από τους 96 νεκρούς έχουν αναγνωριστεί μέσω της DNA ανάλυσης.

Η πόλη Λαχάινα, που είχε περίπου 12.000 κατοίκους, σχεδόν εξολοκλήρου καταστράφηκε από τις πυρκαγιές και οι κάτοικοί της έχουν εκκενωθεί ή έχουν χάσει τη ζωή τους. Μέχρι τώρα, μόνο το 3% της πόλης έχει ερευνηθεί από ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, που χρειάζονται και ξεκούραση και υδροδότηση.

Υπάρχουν περίπου 1.300 άτομα που θεωρούνται αγνοούμενοι. Πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους, ενώ ορισμένοι ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους. Εν τέλει, αυτή θεωρείται η πλέον θανατηφόρα φυσική καταστροφή στις Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον για τον τελευταίο αιώνα.

Παράλληλα, οι πυρκαγιές εξακολουθούν να καίνε, αν και τα περισσότερα μέτωπα βρίσκονται υπό έλεγχο. Ακόμα παραμένει άγνωστη η ακριβής αιτία της πυρκαγιάς, αλλά η επίδραση του τυφώνα Ντόρα που έπληξε τη Χαβάη προηγούμενη εβδομάδα συνέβαλε στην επέκταση της φωτιάς.

Τέλος, έχει κατατεθεί μαζική αγωγή κατά της εταιρείας ηλεκτρισμού Hawaii Electric από ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι οι πτώσεις καλωδίων ενίσχυσαν τις φωτιές και ότι η εταιρεία δεν προχώρησε σε αποσύνδεση παρά τις καιρικές προειδοποιήσεις.

Δείτε επίσης: Νέα Φιλαδέλφεια: Η κροατική «Nacional» αποκαλύπτει τους οργανωτές της «απόβασης» των χούλιγκαν στην Ελλάδα

Loading