Η ιαπωνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε σήμερα την απελευθέρωση ενός δεύτερου υπηκόου της, ο οποίος κρατούνταν στο Ιράν, με το πρακτορείο Kyodo να αναφέρει ότι πρόκειται για τον επικεφαλής του γραφείου του NHK στην Τεχεράνη.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μινορού Κίχαρα, δήλωσε ότι η ιαπωνική πρεσβεία στο Ιράν επιβεβαίωσε την απελευθέρωση του Ιάπωνα υπηκόου, ο οποίος είχε κρατηθεί από τις 20 Ιανουαρίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πρεσβεία είχε τη δυνατότητα να συναντήσει το άτομο αυτό και διαβεβαίωσε ότι είναι σε καλή κατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κρατούμενος δημοσιογράφος, που φέρεται να είναι ο Σινοσούκε Καβάσιμα, είχε μεταφερθεί στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, όπου οι συνθήκες κράτησης έχουν κατακριθεί από οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την κράτησή του χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Τόκιο είχε ανακοινώσει στα τέλη Μαρτίου την απελευθέρωση άλλου Ιάπωνα υπηκόου, ο οποίος είχε επιστρέψει στην Ιαπωνία μετά την κράτησή του από τις ιρανικές αρχές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2025.
![]()
