Διαφάνεια και κόστος στα data centers ζητούν ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την Κομισιόν

Διαφάνεια και κόστος στα data centers ζητούν ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την Κομισιόν

Διαφάνεια στην κατανάλωση ενέργειας και νερού, αλλά και εγγυήσεις ότι το κόστος των ηλεκτρικών υποδομών δεν θα περάσει στους πολίτες, ζητούν με ερώτησή τους στην Κομισιόν οι τέσσερις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τα data centers.

Στην ερώτησή τους, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Παπανδρέου, Σάκης Αρναούτογλου και Νικόλας Φαραντούρης αναφέρουν ότι «σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 70% μεταξύ 2024 και 2030. Στις 21 Σεπτεμβρίου 2026, η Επιτροπή πρότεινε ένα κοινό σύστημα αξιολόγησης, υιοθετώντας κατάταξη Α έως G για την ενεργειακή και υδατική απόδοση, και ξεκίνησε τη διαδικασία διαβούλευσης για τα ελάχιστα πρότυπα απόδοσης. Παράλληλα, όμως, τα δεδομένα ενεργειακής κλάσης και αποδοτικότητας που συλλέγονται στο πλαίσιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2023/1791 και του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1364 δημοσιεύονται μόνο συγκεντρωτικά, σε επίπεδο κρατών-μελών και ΕΕ. Παραμένει, ωστόσο, κρίσιμο το ζήτημα της δίκαιης κατανομής του κόστους ανάπτυξης και ενίσχυσης των ηλεκτρικών δικτύων που εξυπηρετούν τα κέντρα δεδομένων, καθώς και της αποτροπής ενδεχόμενης μετακύλισης του στους υπόλοιπους καταναλωτές».

Οι τέσσερις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν, για λόγους ενίσχυσης της διαφάνειας, θα δημοσιεύονται ανά εγκατάσταση κέντρου δεδομένων η ισχύς, η κατανάλωση ενέργειας και νερού και οι δείκτες PUE, WUE, ERF και REF, με προστασία μόνο των πραγματικά ευαίσθητων πληροφοριών. Ζητούν επίσης να διευκρινιστεί πώς διασφαλίζεται ότι το κόστος ενίσχυσης των ηλεκτρικών δικτύων για τα κέντρα δεδομένων θα επιβαρύνει δίκαια τους επενδυτές και δεν θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Παράλληλα, ρωτούν αν στην αναμενόμενη πρόταση για τα ελάχιστα πρότυπα απόδοσης θα περιληφθούν ειδικές προβλέψεις κατανάλωσης νερού για περιοχές που αντιμετωπίζουν υδατικό στρες και αν θα προβλεφθούν ειδικά μέτρα για περιόδους ξηρασίας.

Στη σχετική ανακοίνωσή τους, οι τέσσερις ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι «την ίδια στιγμή, η Kυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προβάλλει τις επενδύσεις στα data centers ως απόδειξη της ψηφιακής ανάπτυξης της χώρας. Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες και το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, παραμένουν κρίσιμα ερωτήματα για τη διαφάνεια, την πραγματική κατανομή του κόστους των ηλεκτρικών υποδομών και κυρίως την προστασία των υδάτινων πόρων. Η πρόβλεψη ότι οι επενδυτές θα καλύπτουν τα έργα που προκαλούνται αποκλειστικά από τη σύνδεσή τους δεν απαντά αυτομάτως στο ζήτημα των κοινών υποδομών και της ενδεχόμενης επιβάρυνσης των υπόλοιπων καταναλωτών. Δεν αρκεί η Kυβέρνηση να πανηγυρίζει για επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Οφείλει να εγγυηθεί ότι ούτε ένα ευρώ από το κόστος που αναλογεί στους μεγάλους επενδυτές δεν θα μετακυλιστεί άδικα στους λογαριασμούς των πολιτών. Ούτε μπορεί να μιλά για βιώσιμη ανάπτυξη, όταν δεν έχει εξηγήσει πώς θα διασφαλιστεί ότι η λειτουργία μεγάλων εγκαταστάσεων δεν θα επιβαρύνει περιοχές που ήδη δοκιμάζονται από την ξηρασία».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΡΑ

Loading

Play