Διπλωματική κρίση: Ο Ισημερινός ανακαλεί τον πρεσβευτή του από την Κολομβία

Διπλωματική κρίση: Ο Ισημερινός ανακαλεί τον πρεσβευτή του από την Κολομβία

Ο Ισημερινός προχώρησε χθες στην ανάκληση του πρεσβευτή του από την Κολομβία, αντιδρώντας στις δηλώσεις του κολομβιανού προεδρου Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρώην αντιπρόεδρό του Χόρχε Γκλας ως πολιτικό κρατούμενο, ενώ εκείνος εκτίει ποινές κάθειρξης για διαφθορά.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε στο πλαίσιο μιας σοβαρής διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών, που είχαν ήδη ανταλλάξει σφοδρές κατηγορίες σχετικά με τελωνειακούς δασμούς ύψους 30% τον Φεβρουάριο. Ο Ισημερινός είχε κατηγορήσει την Κολομβία για ανεπαρκή δράση κατά της εγκληματικότητας στα σύνορα, με την Κολομβία να απαντά με την αναστολή εξαγωγών ηλεκτρισμού προς τον Ισημερινό.

Η ένταση κλιμακώθηκε περαιτέρω όταν οι κολομβιανές αρχές ανακοίνωσαν τον Μάρτιο την ανακάλυψη βόμβας που δεν είχε εκραγεί, μετά από αεροπορικό βομβαρδισμό στην πλευρά του Ισημερινού. Ο Ισημερινός, με τη στήριξη των ΗΠΑ, διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά συμμοριών ναρκωτικών που δρουν στο έδαφός του, καθώς το 70% της κοκαΐνης που εξάγεται προέρχεται από την Κολομβία και το Περού.

Η υπουργός Εξωτερικών Γαβριέλα Σόμερσφελτ δήλωσε ότι ο πρεσβευτής Αρτούρο Φέλιξ αναμενόταν να επιστρέψει στο Κίτο, κατηγορώντας τον Γουστάβο Πέτρο για παραβίαση της αρχής της μη ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις του Ισημερινού. Ο Πέτρο, από την πλευρά του, έχει επανειλημμένα ζητήσει την απελευθέρωση του Γκλας, τονίζοντας ότι είναι πολιτικός κρατούμενος της κυβέρνησης του Ντανιέλ Νομπόα.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανησυχίες για τις διμερείς σχέσεις και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή, καθώς οι δύο χώρες συνεχίζουν να βρίσκονται σε ένταση.

Loading

Play