ΔΝΤ: Σταθερός ρυθμός ανάπτυξης στο 1,8% για την ελληνική οικονομία το 2027

ΔΝΤ: Σταθερός ρυθμός ανάπτυξης στο 1,8% για την ελληνική οικονομία το 2027

Σταθερός ρυθμός ανάπτυξης 1,8% για την ελληνική οικονομία προβλέπεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τόσο για το 2026 όσο και για το 2027, σύμφωνα με την έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η εκτίμηση για το 2026 παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του Ταμείου τον περασμένο Απρίλιο, ενώ για το 2027 έχει αναθεωρηθεί ελαφρά ανοδικά από το 1,7%. Και για τις δύο χρονιές, η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερη από εκείνη της Ευρωζώνης, όπου προβλέπεται 1,2% και 1,1% αντίστοιχα. Η ανάπτυξη αναμένεται να συμβάλει σε περαιτέρω μείωση της ανεργίας, από 8,9% πέρυσι στο 8% φέτος και στο 7,6% το 2027, πλησιάζοντας το μέσο επίπεδο της Ευρωζώνης, όπου το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μείνει σταθερό στο 6,3% το 2027.

Ο πληθωρισμός, που επηρεάζεται από ισχυρότερη από την αρχικά αναμενόμενη επίδραση του πολέμου στη Μέση Ανατολή στις τιμές της ενέργειας, προβλέπεται να ανέβει στο 4,2% σε μέσα επίπεδα το 2026 από 2,9% το 2025 και να υποχωρήσει στο 3,6% το 2027. Και για τα δύο χρόνια αναμένεται να παραμείνει υψηλότερος από της Ευρωζώνης, όπου εκτιμάται στο 3,1% το 2026 και στο 2,8% το 2027.

Λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να αυξηθεί από 5,7% του ΑΕΠ πέρυσι στο 6,5% φέτος και στη συνέχεια να μειωθεί στο 5,9% το 2027. Αντίθετα, το πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ που κατέγραψε η Ευρωζώνη στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της αναμένεται να μειωθεί στο 1,2% το 2026 και να ενισχυθεί ελαφρά στο 1,3% το 2027.

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η ανθεκτικότητά της απέναντι στα διαδοχικά σοκ των τελευταίων επτά ετών – από τον κορονοϊό και τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, με τις απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων, έως τις μεγάλες αλλαγές στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις – έχει φτάσει στα όριά της. Οι συνεχείς κρίσεις έχουν εξαντλήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια και έχουν οδηγήσει σε μη βιώσιμο επίπεδο το δημόσιο χρέος πολλών χωρών, ανάμεσά τους και μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών, την ώρα που το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί αισθητά. Το Ταμείο προειδοποιεί ότι η αποκατάσταση του δημοσιονομικού χώρου για τις χώρες αυτές είναι αναγκαία.

Μέχρι τώρα, η παγκόσμια οικονομία άντεξε στις πιέσεις χάρη στα μέτρα για την ενεργειακή κρίση και το επενδυτικό μπουμ στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Η ανθεκτικότητα αποτυπώνεται στις προβλέψεις του Ταμείου για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,1% φέτος και 3,4% το 2027. Ο παγκόσμιος πληθωρισμός αναμένεται να ανέβει στο 4,7% φέτος, κυρίως λόγω υψηλότερων τιμών εμπορευμάτων, και να υποχωρήσει στο 4,1% το 2027.

Ωστόσο, ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης καλύπτει μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών. «Γενικότερα, η ανθεκτικότητα δεν ήταν ομοιόμορφη, παρουσιάζοντας μεγάλες διαφοροποιήσεις, ανάλογα με την έκθεση των χωρών στον πόλεμο και την εκτίναξη της τεχνητής νοημοσύνης και προκαλώντας διαφορετικά αποτελέσματα», σημειώνει το Ταμείο. Παράλληλα, αναφέρει ότι οι κίνδυνοι είναι καθοδικοί και ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν υποτονικές σε σχέση με τα ιστορικά πρότυπα και ανομοιόμορφες μεταξύ των χωρών, αντανακλώντας εν μέρει διαφορετικούς βαθμούς ετοιμότητας για την ΑΙ και ευρωστίας του ενεργειακού μείγματος.

«Η όποια στήριξη για την ελάφρυνση του αντίκτυπου των υψηλότερων τιμών ενέργειας και τροφίμων πρέπει να είναι προσωρινή, στοχευμένη, να μην προκαλεί στρεβλώσεις και να μην υπονομεύει τους στόχους δημοσιονομικής βιωσιμότητας», σύμφωνα με το ΔΝΤ.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Loading

Play