Η κυβέρνηση της Γαλλίας έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και αναμένει «σύντομα» ευρωπαϊκές αεροπορικές ενισχύσεις για να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα, ιδιαίτερα στη Ζιρόντ. Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη σχετική πρωτοβουλία μέσω X τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.
«Θα έχουμε σύντομα τη στήριξη δύο κροατικών Canadair, δύο πορτογαλικών Air Tractor και δύο ελικοπτέρων Black Hawk από την Τσεχία και τη Σλοβακία», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στους ευρωπαίους εταίρους για την «αλληλεγγύη» τους.
Η Ισπανία κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιφέρεια της Μαδρίτης και στην επαρχία Άβιλα
Αντιμέτωπη με την ανεξέλεγκτη επέκταση των πυρκαγιών, η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή «κατάσταση έκτακτης ανάγκης εθνικού ενδιαφέροντος» στην περιφέρεια της Μαδρίτης και στην επαρχία Άβιλα, κοντά στην πρωτεύουσα. Αυτή η απόφαση επιτρέπει στο κράτος να κινητοποιήσει περισσότερους πόρους για να ενισχύσει τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών.
Η απόφαση αυτή, η οποία ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, έχει ως στόχο την ταχύτερη κινητοποίηση και συγκέντρωση πόρων στον αγώνα κατά των πυρκαγιών, οι οποίες έχουν αναγκάσει περίπου 10.000 ανθρώπους στη Μαδρίτη να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Η στρατιωτική μονάδα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (UME) αναλαμβάνει τη διαχείριση της κρίσης.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
![]()
