Ο πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Τάξιν Σιναουάτρα, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους νωρίς σήμερα το πρωί, σηματοδοτώντας μια νέα φάση στην πολιτική του πορεία. Ο 76χρονος πολιτικός, που υπηρέτησε από το 2001 έως το 2006, πέρασε την πύλη της φυλακής στην Μπανγκόκ, όπως επιβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Σιναουάτρα, δισεκατομμυριούχος από τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, εξέτιε ποινή φυλάκισης ενός έτους για διαφθορά από τον Σεπτέμβριο του 2025. Κατά την διάρκεια της τετράμηνης ελευθερίας του, θα υποχρεούται να φορά μέσο ηλεκτρονικής παρακολούθησης.
Η οικογένεια Σιναουάτρα, με το κόμμα Pheu Thai, έχει κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή της Ταϊλάνδης για περίπου δύο δεκαετίες. Η υποστήριξή της από τον αγροτικό κόσμο την έχει καθιστήσει αντίπαλο της ελίτ που συνδέεται με τον στρατό και το βασιλικό παλάτι, θεωρώντας τον λαϊκισμό της οικογένειας απειλή για την παραδοσιακή τάξη.
Ο Τάξιν Σιναουάτρα ανατράπηκε το 2006 με στρατιωτικό πραξικόπημα και παρέμεινε πολιτικός εξόριστος για σχεδόν δέκα χρόνια. Η αδελφή του, Γίνλακ Σιναουάτρα, υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από το 2011 έως το 2014, αλλά και αυτή ανατράπηκε από τον στρατό.
Παρά την πρόσφατη εκλογική αποτυχία του PTP, το κόμμα παραμένει μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού του νυν πρωθυπουργού Ανούτιν Τσαρνβίρακουλ, δημιουργώντας ελπίδες για μια πιθανή πολιτική επιστροφή του Τάξιν Σιναουάτρα.
![]()
