Ένταση στη Νέα Ζηλανδία – Διαδηλώσεις με επεισόδια και συλλήψεις κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Επεισόδια ξέσπασαν σήμερα στη Νέα Ζηλανδία λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν στην περιοχή όπου βρίσκεται το νεοζηλανδικό κοινοβούλιο στην Ουέλινγκτον ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για την COVID-19, οι οποίοι βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκεί επί τρεις ημέρες· γίνεται λόγος για από πενήντα ως εκατό συλλήψεις.

propoli

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης επενέβησαν για να διαλύσουν τη συγκέντρωση και τον αυτοσχέδιο καταυλισμό που είχε εγκατασταθεί κοντά στην έδρα του κοινοβουλίου. Περιμένοντάς τις, οι διαδηλωτές κινούνταν σε ρυθμούς χάκα – του παραδοσιακού χορού των Μαορί – και κραύγαζαν «μείνετε στις θέσεις σας», παρά την προέλαση των αστυνομικών.

Οι τελευταίοι, που είχαν προειδοποιήσει τους περίπου 150 διαδηλωτές πως διέτρεχαν κίνδυνο να συλληφθούν εάν δεν αποχωρούσαν, δέχθηκαν γροθιές, κλωτσιές, ύβρεις, ενώ ακούστηκαν συνθήματα όπως «αυτή δεν είναι δημοκρατία», «ντροπή σας», ή ακόμη «εγκαταλείψτε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό»

Η διαμαρτυρία αυτή άρχισε την Τρίτη, κατ’ εικόνα της «οχηματοπομπής της ελευθερίας» των καναδών φορτηγατζήδων που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, καταγγέλλοντας την μετατροπή σε υποχρεωτικό του εμβολιασμού για την COVID-19 προκειμένου να επιτρέπεται η διέλευση των συνόρων με τις ΗΠΑ. Αφού αναχώρησε από το Βανκούβερ, έχει αποκλείσει εδώ και μία εβδομάδα την πρωτεύουσα Οτάβα κι ενέπνευσε παρόμοιες κινητοποιήσεις σε άλλα κράτη.

Στη Νέα Ζηλανδία, εκατοντάδες τροχόσπιτα και φορτηγά απέκλεισαν την Τρίτη τη συνοικία του κοινοβουλίου στην Ουέλινγκτον. Τα περισσότερα οχήματα αποχώρησαν έπειτα από 24 ώρες, αλλά ο σκληρός πυρήνας παρέμεινε, αποφασισμένος να συνεχίσει την κινητοποίηση «για όσο χρειαστεί».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γκραντ Ρόμπερτσον δήλωσε ότι η υπομονή των κατοίκων είχε εξαντληθεί λόγω των εντεινόμενων προβλημάτων που προκαλούσε η κινητοποίηση και ότι θα επενέβαινε η αστυνομία.

«Οι δρόμοι είναι αδιάβατοι στην πόλη, επιχειρήσεις και καταστήματα έχουν αναγκαστεί να κλείσουν, ο κόσμος αισθάνεται πως απειλείται και εκφοβίζεται από ορισμένους διαδηλωτές», είπε στο Radio New Zealand μεσούσης της επέμβασης της αστυνομίας, ενόψει της οποίας μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα περίπου εκατό αστυνομικοί από άλλες περιοχές.

Κάτοικοι της πρωτεύουσας διαμαρτύρονταν διότι διαδηλωτές καταφέρονταν εναντίον τους επειδή φορούσαν μάσκες και αρκετά εμπορικά καταστήματα αναγκάστηκαν να κλείσουν, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτά ήταν υποχρεωμένοι να ζητούν πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Η δημοτική αρχή της Ουέλινγκτον είχε προειδοποιήσει πως η δημοτική αστυνομία θα άρχιζε να κόβει κλήσεις σε οχήματα που έκλειναν τον δρόμο στο πλαίσιο της κινητοποίησης κατά των υγειονομικών μέτρων.

Η αστυνομία «αναγνωρίζει το δικαίωμα του κόσμου να διαδηλώνει, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που δεν πλήττει δυσανάλογα το ευρύ κοινό», σχολίασε ο Κόρι Παρνέλ, επικεφαλής της αστυνομίας της Ουέλινγκτον.

Μια γυναίκα που αρνήθηκε να δώσει το όνομά της κατηγόρησε τους αστυνομικούς πως προκάλεσαν το πλήθος. «Ήταν ειρηνική διαδήλωση, αυτό που έκαναν είναι ντροπή».

«Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα το έβλεπα αυτό στη Νέα Ζηλανδία», πρόσθεσε.

Η Νέα Ζηλανδία κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 για το προσωπικό των τομέων της υγείας, της επιβολής της τάξης, της παιδείας και της άμυνας. Όσοι τον αρνούνται διατρέχουν κίνδυνο απομάκρυνσης από τις θέσεις τους. Είναι απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε εστιατόρια, αθλητικούς αγώνες και θρησκευτικές τελετές.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό Τζασίντα Αρντέρν, «το 96% των Νεοζηλανδών έχει εμβολιαστεί».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Ο Μακρόν ενημέρωσε τον Μπάιντεν για τις συναντήσεις με Πούτιν και Ζελένσκι

Loading