Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Πλήρης η στήριξη προς την Ελλάδα – Δηλώσεις ηγετών της ΕΕ

Κυρ. Μητσοτάκης: Να γνωρίζουν όλοι ότι έχουμε ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, σχέδιο και το δίκιο με το μέρος μας

propoli

Μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες, «από το Καστελόριζο έως την Κέρκυρα και από την Γαύδο έως τον Έβρο», όπως χαρακτηριστικά είπε, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Θέλω να γνωρίζουν όλοι και όλες ότι έχουμε ψυχραιμία, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά γιατί έχουμε πολύ ισχυρούς συμμάχους, οι οποίοι θα στέκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας όταν πρόκειται αυτή να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε απερίφραστα την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των ενεργειών της Τουρκίας. «Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη απ’ όλους τους ομολόγους μου, την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα», είπε ο πρωθυπουργός.

Σαρλ Μισέλ: Οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με τη Βρετανία δεν θα καταλήξουν αν τα αποτελέσματα δεν είναι ισορροπημένα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ολοκληρωθούν με οποιοδήποτε κόστος στα τέλη του 2020.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις όποιο κι αν είναι το κόστος, μια διαπραγμάτευση μπορεί να καταλήξει αν τα αποτελέσματα θεωρηθεί ότι είναι ισορροπημένα και ότι διασφαλίζουν τον σεβασμό για διάφορα θέματα», είπε ο Μισέλ, απαντώντας σε ερώτηση για τον λίγο χρόνο που απομένει για τη διαπραγμάτευση μιας εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit, που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας αποχώρησης, η μεταβατική περίοδος λήγει στα τέλη του 2020. 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι συνομιλίες για το εμπόριο με τη Βρετανία είναι μια πρόκληση, ο χρόνος είναι λίγος

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως ο χρόνος είναι «εξαιρετικά λίγος» προκειμένου να επισφραγισθεί μια συμφωνία για τη νέα σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία πριν από τα τέλη του 2020.

«Εχουμε στόχο μηδενικούς δασμούς, μηδενικές ποσοστώσεις, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σαρωτική νίκη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές αναφορικά με την υπόσχεσή του ότι το Brexit θα έχει γίνει έως την 31η Ιανουαρίου 2020.

«Αντιμετωπίζουμε την πρόκληση ότι ο χρόνος είναι πολύ λίγος, έχουμε έντεκα μήνες για να διαπραγματευθούμε ένα ευρύ πεδίο», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Και δεν είναι μόνο το εμπόριο, μιλάμε ακόμη για την εκπαίδευση, τις μεταφορές, την αλιεία, πολλά, πολλά άλλα πεδία βρίσκονται προς διαπραγμάτευση».  

Ά. Μέρκελ: Μετά το Brexit θα έχουμε έναν ανταγωνιστή στην πόρτα μας

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα ότι η ΕΕ θα έχει «έναν ανταγωνιστή στην πόρτα της», ύστερα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, που προγραμματίζεται για τις 31 Ιανουαρίου. 

«Θα υπάρχει ένας ανταγωνιστής στην πόρτα μας… αυτό ίσως μας κάνει να είμαστε πιο γρήγοροι στις αποφάσεις μας», δήλωσε η καγκελάριος. 

Εμ. Μακρόν προς Βρετανία: Δεν νομίζω ότι μπορείτε να έχετε μια ισχυρή σχέση με την ενιαία αγορά της Ευρώπης

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε σήμερα τη Βρετανία ότι όσο περισσότερο επιλέξει να απορυθμίσει την οικονομία της μετά το Brexit, τόσο περισσότερο θα χάσει την πρόσβασή της στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Δεν νομίζω ότι μπορείτε να έχετε μια ισχυρή σχέση με την ενιαία αγορά της Ευρώπης, με ουσιαστικές ρυθμιστικές διαφορές σε ό,τι αφορά τους κλιματικούς, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς ή κοινωνικούς κανονισμούς. Αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. 

Τα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η δήλωση υποστήριξης των Ευρωπαίων ηγετών προς την Ελλάδα σε σχέση με το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας περιλαμβάνεται στα επίσημα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής, όπου επισημαίνεται ότι αποτελεί «παραβίαση» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Αναλυτικά, τα συμπεράσματα αναφέρουν: “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας”.

Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος των συμπερασμάτων καταλαμβάνει η συμφωνία για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, η οποία, όμως, “εξαιρεί” την Πολωνία.

Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με βάση τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και την ανάγκη να ενισχυθεί η παγκόσμια δράση για το κλίμα, ενστερνίζεται τον στόχο να έχει καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων”. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι “στο παρόν στάδιο, ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να δεσμευθεί στην υλοποίηση του στόχου αυτού σε ό,τι το αφορά, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο συγκεκριμένο ζήτημα τον Ιούνιο του 2020”.

Επιπλέον, στα συμπεράσματα περιλαμβάνεται και η αναφορά στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης των 100 δισ: “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την εξαγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι μελλοντικές προτάσεις της θα έχουν στόχο τη διευκόλυνση επενδύσεων ύψους 100 δισ. ευρώ μέσω του μηχανισμού δίκαιης μετάβασης. Η χρηματοδότηση των προσπαθειών μετασχηματισμού πρέπει να συνεχιστεί και μετά το 2030”.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται επίσης ότι “η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες, όπως δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη, για νέα επιχειρηματικά μοντέλα και αγορές, για νέες θέσεις εργασίας και τεχνολογική ανάπτυξη”.

Αναφορικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δεν υπήρξε κάποια σημαντική εξέλιξη και οι ηγέτες σημειώνουν ότι εξουσιοδοτούν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου “να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη τελικής συμφωνίας”.

©Πηγή: amna.gr

Loading