Γαλλία: «Δεν είμαστε σε πόλεμο με το Ιράν, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις μας συμμετέχουν στον έλεγχο κλιμάκωσης της βίας»

«Δεν είμαστε σε πόλεμο με το Ιράν, αλλά είναι σαφές ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας συμμετέχουν στον έλεγχο κλιμάκωσης της βίας», δήλωσε σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Parisien ο Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί, υπογραμμίζοντας ότι «η παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή επιτρέπει πάνω απ’ όλα τον έλεγχο της κλιμάκωσης» μπροστά στην επιθυμία της Τεχεράνης για αποσταθεροποίηση

«Μέχρι τώρα η Τεχεράνη ενεργούσε έμμεσα μέσω των πληρεξουσίων της, αλλά το Ιράν έκανε ένα βήμα το περασμένο Σάββατο, επιτιθέμενο στο Ισραήλ απευθείας από το έδαφός του», σημειώνει ο Λεκορνί υποστηρίζοντας, ότι πίσω από τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς διαφαίνεται η σκιά της Τεχεράνης, η οποία έχει «ατζέντα ανασφάλειας και αποσταθεροποίησης» στην περιοχή.

propoli

Για τον Γάλλο υπουργό, αυτή η ατζέντα δεν απειλεί μόνο τη Μέση Ανατολή, «αλλά και την Ευρώπη», λόγω του κινδύνου για το θαλάσσιο εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα, της ανάπτυξης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, αλλά και της υποστήριξης της Τεχεράνης στη Ρωσία στον πόλεμο της στην Ουκρανία, μέσω της προμήθειας drones Σαχίντ. Ειδικά όσον αφορά στη Γαλλία, υπογραμμίζει τους Γάλλους υπηκόους «ομήρους του Κράτους» στο Ιράν, όπου μέχρι σήμερα κρατούνται τουλάχιστον τέσσερις Γάλλοι.

Αναφερόμενος στο ρόλο πρόληψης και αποτροπής της Γαλλίας σε αυτό το πλαίσιο, εξηγεί: «Όταν είμαστε παρόντες στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, αυτή η δύναμη υπό την εντολή του ΟΗΕ αποφεύγει μια ακόμα πιο βάναυση αντιπαράθεση μεταξύ της Χεζμπολάχ από τη μια πλευρά και του Ισραήλ από την άλλη. Το ίδιο και όταν βρισκόμαστε στην Ερυθρά Θάλασσα, για να κρατήσουμε ανοιχτούς τους θαλάσσιους δρόμους και σε ένα πλαίσιο αυτοάμυνας».

«Αυτή η παρουσία μας δίνει την ικανότητα για παρατήρηση και κυριαρχική κατανόηση της κατάστασης και μας αποτρέπει από το να είμαστε εξαρτημένοι», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.

Loading