Γαλλία για την επίσκεψη του Σλοβάκου πρωθυπουργού στην Ρωσία: «Δεν αρμόζει σε έναν Ευρωπαίο ηγέτη να βρίσκεται στη Μόσχα»

Γαλλία για την επίσκεψη του Σλοβάκου πρωθυπουργού στην Ρωσία: «Δεν αρμόζει σε έναν Ευρωπαίο ηγέτη να βρίσκεται στη Μόσχα»

Η Γαλλία εξέφρασε σήμερα την έντονη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο να ταξιδέψει στη Μόσχα προκειμένου να συμμετάσχει στις τελετές για την 80ή επέτειο από τη νίκη των Συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας.

«Δεν αρμόζει σήμερα σε έναν Ευρωπαίο ηγέτη να βρίσκεται στη Μόσχα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπενζαμέν Χαντάντ, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο αποτελεί τον μοναδικό πρωθυπουργό χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα δώσει το «παρών» στις ρωσικές επετειακές εκδηλώσεις.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος του Σλοβάκου ηγέτη, ο Γάλλος υπουργός τόνισε πως «κάθε κράτος είναι κυρίαρχο, ιδίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, παρά τις διαφορές που κατά καιρούς ανακύπτουν εντός της Ένωσης, οι χώρες-μέλη έχουν καταφέρει τα τελευταία τρία χρόνια — ακόμη και σε συνεργασία με τη Σλοβακία και την Ουγγαρία — να ανανεώνουν από κοινού ανά εξάμηνο τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

«Επιτύχαμε να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία και να διατηρήσουμε έναν διαρκή διάλογο με όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Ο Μπενζαμέν Χαντάντ εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την επικείμενη υπογραφή, εντός της ημέρας, συμφώνου φιλίας μεταξύ Γαλλίας και Πολωνίας στη Νανσί, πόλη της ανατολικής Γαλλίας. Όπως σχολίασε, πρόκειται για έναν σύμμαχο τον οποίο «αν πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, παραμελήσαμε λίγο» τα προηγούμενα χρόνια.

«Αυτό το σύμφωνο αποτελεί μεγάλη πρόοδο στη σχέση ανάμεσα στη Γαλλία και την Πολωνία, κάτι το οποίο θα επιτρέψει να εμβαθύνουμε τους δεσμούς μας στο θεσμικό και το πολιτικό επίπεδο, στο οικονομικό επίπεδο, στις υποδομές άμυνας, με μια χώρα που (…) βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την απειλή της Ρωσίας (και) που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη».

Loading

Play