Γάζα: Κούσνερ και Νετανιάχου συμφώνησαν σε αμερικανική επίβλεψη για τον αφοπλισμό της Χαμάς

Γάζα: Κούσνερ και Νετανιάχου συμφώνησαν σε αμερικανική επίβλεψη για τον αφοπλισμό της Χαμάς

Ο αμερικανός απεσταλμένος Τζάρεντ Κούσνερ είπε χθες Δευτέρα ότι προσδοκά ο αφοπλισμός της Χαμάς να ξεκινήσει μέσα σε 30 ημέρες και να γίνει υπό την επίβλεψη αμερικανού στρατηγού, μετά τη συνάντησή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το θέμα του αφοπλισμού της Χαμάς βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών του στο Τελ Αβίβ.

«Θα μπορούσαμε να δούμε πρόοδο μέσα σε μόλις 30 ημέρες με την έναρξη, ελπίζουμε, της απόσυρσης μέρους των όπλων και, ελπίζουμε επίσης, την καταστροφή ορισμένων υπόγειων σηράγγων τις επόμενες 60 ως 90 ημέρες», δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο Fox News. Η τοποθέτησή του έγινε από το Τελ Αβίβ.

«Θα μπορούσε να υπάρξει λοιπόν πρόοδος αρκετά γρήγορα, αλλά αυτό απαιτεί τη συνεργασία και των δύο πλευρών, και ελπίζουμε πως θα ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία», πρόσθεσε ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν χθες να ανατεθεί σε αμερικανό στρατηγό η επίβλεψη του αφοπλισμού της Χαμάς. Η συμφωνία αυτή καταγράφηκε μετά τις επαφές της αμερικανικής πλευράς με την ισραηλινή ηγεσία.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να βολεύει την ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς ο κ. Νετανιάχου, που δίνει προεκλογική μάχη για την επανεκλογή του και θεωρείται δύσκολο να την εξασφαλίσει, απέρριψε δημόσια τον αμερικανικό «οδικό χάρτη» 15 σημείων για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είχαμε πολύ, πολύ καλή συνάντηση σήμερα. Περάσαμε σχεδόν τέσσερις ώρες μαζί του και η ομάδα του εξέτασε όλες τις λεπτομέρειες (…) και διαλύθηκαν ορισμένες παρεξηγήσεις», υποστήριξε ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος μια ημέρα νωρίτερα είχε συναντηθεί με κορυφαία στελέχη της Χαμάς.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ανακοίνωσε στα τέλη Ιουλίου ότι αποδέχεται τον αμερικανικό οδικό χάρτη, δηλαδή την έναρξη της «δεύτερης φάσης» του σχεδίου Τραμπ, που προβλέπει τον αφοπλισμό του και, σε αντάλλαγμα, τη σταδιακή απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων, τα οποία ελέγχουν πάνω από το 60% της Λωρίδας της Γάζας.

Προχθές Κυριακή ο κ. Κούσνερ συναντήθηκε με μέλη της ηγεσίας της Χαμάς και, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες, απαίτησε τον αφοπλισμό του κινήματος και «επαληθεύσιμα» μέτρα.

«Μας είπαν όλα τα σωστά πράγματα, αλλά, προφανώς, είναι πάρα πολύ δύσκολο να τους εμπιστευτούμε», είπε ο αμερικανός απεσταλμένος στο Fox News, όταν ρωτήθηκε για τη συνάντησή του με την ηγεσία της Χαμάς.

«Αχρήστευση»

Οι κ.κ. Νετανιάχου και Κούσνερ συμφώνησαν ότι δεν θα υπάρξει καμία αναδίπλωση και καμία ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας όσο δεν έχει αφοπλιστεί η Χαμάς στο σύνολο του θύλακου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος.

«Συμφώνησαν επίσης ότι το πρώτο βήμα προς την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας θα είναι να ζητηθεί από τη Χαμάς να παραδώσει τα όπλα της ώστε να αχρηστευτούν υπό την επιτήρηση αμερικανού στρατηγού», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο κ. Κούσνερ συνοδευόταν από μέλη του «Συμβουλίου Ειρήνης» του Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

Σύμφωνα με στέλεχος του οργάνου, χωρίς να επιβεβαιωθεί η εμπλοκή αμερικανού στρατηγού, «κάθε όπλο που συλλέγεται θα αχρηστεύεται εντελώς».

Πιέσεις

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη ονομάσει τον αμερικανό στρατηγό Τζάσπερ Τζέφερς επικεφαλής της Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης (ΔΔΣ), η οποία, με βάση το σχέδιο του αμερικανού προέδρου που έχει εγκριθεί από τον ΟΗΕ, θα αναπτυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως παρουσιάστηκε δημόσια από το «Συμβούλιο Ειρήνης» του αμερικανού προέδρου τον Ιούλιο, ο οδικός χάρτης προέβλεπε ότι ο αφοπλισμός της Χαμάς θα συνοδευόταν από σταδιακή απόσυρση των μονάδων του ισραηλινού στρατού από τους τομείς του θυλάκου που κατέχουν και ότι η διαδικασία θα επιβλεπόταν από τη λεγόμενη Εθνική Επιτροπή Διακυβέρνησης της Γάζας (ΕΕΔΓ), ένα σχήμα παλαιστινίων τεχνοκρατών που θα αναλάμβανε, για μεταβατική περίοδο, τη διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων στην περιοχή.

Απορρίπτοντας το κείμενο, ο κ. Νετανιάχου ζήτησε «αληθινό» αφοπλισμό της Χαμάς, η οποία εξαπέλυσε την άνευ προηγουμένου έφοδο στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, γεγονός που άναψε τη σπίθα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Το κίνημα, που βρίσκεται στην εξουσία στον θύλακο από το 2007, ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι διαλύει την κυβέρνησή του και είναι έτοιμο να μεταβιβάσει τις ευθύνες της στην ΕΕΔΓ.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ επέμεινε προχθές Κυριακή ότι η Χαμάς δεν μπορεί να διαδραματίσει κανέναν μελλοντικό ρόλο στη διακυβέρνηση της Γάζας, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν όσα διαμείφθηκαν.

Το παλαιστινιακό κίνημα, από την πλευρά του, παρότρυνε να ασκηθούν πιέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση και προσωπικά στον επικεφαλής της, τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, ώστε να σταματήσει να εμποδίζει την εφαρμογή του οδικού χάρτη, είπε στέλεχός του στο AFP. Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς ζήτησε επίσης σαφές «χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του».

Για χρόνια, οι ΗΠΑ απέρριπταν κάθε επαφή με τη Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.

Η Χαμάς και το Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται καθημερινά για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακο, ο οποίος υπέστη τεράστια καταστροφή στα δύο χρόνια του πολέμου και συνεχίζει να έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, τα στοιχεία του οποίου ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστα, τουλάχιστον 1.265 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός, στις 10 Οκτωβρίου 2025.

Στο ίδιο διάστημα, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν υποστεί έξι απώλειες στη Γάζα, πέντε στρατιωτικών και ενός πολίτη συμβασιούχου.

Loading

Play