Γάζα: Ποδοπατούνται και πνίγονται στη θάλασσα για να μαζέψουν τη βοήθεια που πέφτει με αλεξίπτωτα (ΒΙΝΤΕΟ)

Το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς στη Γάζα ανέφερε ότι 18 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ενώ προσπαθούσαν να συλλέξουν απεγνωσμένα βοήθεια που έπεσε από αέρος πάνω από τη βόρεια Γάζα.

«Δώδεκα άνθρωποι πνίγηκαν όταν μπήκαν στη θάλασσα για να πάρουν πακέτα με τρόφιμα, ενώ οι άλλοι έξι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου όταν άλλα πακέτα με βοήθεια προσγειώθηκαν στο έδαφος», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

propoli

Μάλιστα, ζήτησε «άμεσο τερματισμό» των ρίψεων από αέρος, χαρακτηρίζοντάς τες «επιθετικές, λανθασμένες, ακατάλληλες και άχρηστες».

Βίντεο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters, δείχνει Παλαιστίνιους να σπεύδουν στην ακτή μετά τη ρίψη βοήθειας σε παραλία κοντά στη βόρεια πόλη Μπέιτ Λάχια τη Δευτέρα.

Δείχνει ανθρώπους να τρέχουν, καθώς δεκάδες πακέτα με βοήθεια πάνω σε αλεξίπτωτα επιπλέουν κοντά στην ακτή.

Το AlJazeera δημοσίευσε ένα σκληρό βίντεο με έναν Παλαιστίνιο που πνίγηκε στην προσπάθειά του να συλλέξει βοήθεια.

@aljazeeraenglish Hundreds of Palestinians gathered at Gaza's Sudaniya seashore, forced to swim to reach humanitarian #aid which was dropped into the sea. Muhammad Sobeih was among those who voiced concerns about the delivery methods of the aid. #News #aiddrops #breakingnews ♬ original sound – Al Jazeera English

Το Ισραήλ -το οποίο δέχεται πιέσεις να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας στη Γάζα μέσω της ξηράς- λέει ότι διευκόλυνε τις ρίψεις από αέρος 159 δεμάτων βοήθειας ενός τόνου πάνω από τη βόρεια Γάζα τη Δευτέρα, σύμφωνα με το BBC.

Οι ΗΠΑ λένε ότι δύο αεροσκάφη C-17 έριξαν 46.000 «γεύματα έτοιμα προς κατανάλωση» (MREs) πάνω από τον βορρά τη Δευτέρα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει ότι ένα από τα αεροσκάφη του έριξε 10 τόνους νερό, ρύζι, μαγειρικό λάδι, αλεύρι, κονσέρβες και βρεφικά γάλατα.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι οι ρίψεις από αέρος δεν μπορούν να καλύψουν την αυξανόμενη ανάγκη για τρόφιμα και η στρατηγική έχει προκαλέσει σημαντικές συζητήσεις.

Η βοήθεια, που κάθε άλλο παρά είναι αρκετή με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες των 2,4 εκατ. κατοίκων του θυλάκου, εισέρχεται κυρίως από την Αίγυπτο μέσω της διέλευσης στη Ράφα, ελάχιστη όμως φθάνει ως το βόρειο τμήμα της πολιορκημένης περιοχής, όπου παιδιά πεθαίνουν από υποσιτισμό και όπου οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν τις ρίψεις από αέρα και να ορμούν για να πάρουν όση βοήθεια μπορούν όταν προσγειώνονται τα δέματα.

«Οι ρίψεις τροφίμων με αλεξίπτωτα είναι ένα από τα αρκετά μέσα που χρησιμοποιούμε για να παραδοθεί η βοήθεια που οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν τόσο απελπιστική ανάγκη και θα τις συνεχίσουμε, ενώ θα εργαζόμαστε χωρίς διακοπή για να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει μέσω χερσαίων οδών», ανέφερε η προεδρία των ΗΠΑ.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής της στο Ισραήλ, παρότρυνε να αυξηθούν μαζικά οι παραδόσεις τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας με τη διευκόλυνση της διέλευσης φορτηγών.

«Κόσμος πεθαίνει για μια κονσέρβα με τόνο», έλεγε προχθές ο Μοχάμαντ αλ Σαμπάουι, κάτοικος του θυλάκου, δείχνοντας στην κάμερα τη μοναδική κονσέρβα με τρόφιμα που μπόρεσε να μαζέψει. Όχι μακριά, άλλος άνδρας είπε πως έπαιξε τη ζωή του κορόνα γράμματα για μια κονσέρβα με φασόλια που «θα μοιραστεί με 18 ανθρώπους».

Βομβαρδισμοί στη νότια Λωρίδα της Γάζας, διεθνής πίεση για κατάπαυση του πυρός

Στο μεταξύ, το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μετατράπηκε για ακόμα μία φορά τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε θέατρο εντατικών, σφοδρών ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών, παρά τη διεθνή πίεση για να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακο, που παραμένει αντιμέτωπος με γενικευμένο λιμό την 173η μέρα του πολέμου.

Πύρινη σφαίρα φώτισε τον νυχτερινό ουρανό πάνω από τη Ράφα έπειτα από αεροπορικό πλήγμα στην πόλη αυτή, στο νότιο άκρο της περιοχής, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου είναι συγκεντρωμένοι σε απέραντες σκηνουπόλεις περίπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους βίαια εκτοπισμένοι εξαιτίας των εχθροπραξιών που κοντεύουν να κλείσουν μισό χρόνο ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς.

Νωρίς σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος έκανε λόγο για τουλάχιστον 3 νεκρούς και 12 τραυματίες στα νυχτερινά πλήγματα στον τομέα της Ράφας.

Δείτε επίσης: Σαν σήμερα 27 Μαρτίου

Loading