Γιατί «καίγεται» το Ισραήλ – Διεθνείς αντιδράσεις για τη δικαστική μεταρρύθμιση

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τη νύχτα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χαρακτήρισε το νόμο «αναγκαία δημοκρατική ενέργεια» – Το εν λόγω σχέδιο ακυρώνει ουσιαστικά την εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, καθώς η Βουλή θα μπορεί, με απλή πλειοψηφία, να απορρίπτει αποφάσεις της.

Τη Δευτέρα, το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε έναν αμφιλεγόμενο νόμο που αφαιρεί από το Ανώτατο Δικαστήριο την εξουσία να εμποδίζει τις κυβερνητικές αποφάσεις, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες. Η συγκεκριμένη κίνηση είναι το πρώτο στάδιο μιας ευρύτερης δικαστικής μεταρρύθμισης που καθοδηγείται από την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου που οι επικριτές φοβούνται ότι μπορεί να του δώσει απεριόριστη εξουσία.

propoli

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση θα είναι ανεξέλεγκτη γι΄ αυτό και η Haaretz κάνει λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα».

Το Ισραήλ βιώνει μια εποχή δεξιών πολιτικών που επιδιώκουν να κάμψουν επιθετικά την εξουσία και να δοκιμάσουν τους κατοχυρωμένους δημοκρατικούς περιορισμούς.

Νετανιάχου και ακροδεξιοί άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου»

Λίγο πριν τις 16.00 της Δευτέρας 24 Ιουλίου, ο συνασπισμός του Βενιαμίν Νετανιάχου ψήφισε τον βασικό νόμο για τη δικαστική μεταρρύθμιση στη τελική ψηφοφορία, την οποία όμως μποϊκόταρε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

64 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νόμου και μηδέν ψήφισαν κατά, καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich είχαν ζητήσει τη τελευταία στιγμή να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Ο πρώην εισαγγελέας του Ισραήλ, Μοσέ Λαντόρ, μιλώντας σε διαδήλωση στην Ιερουσαλήμ κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι «διεξήγαγε άγριο και επιβλαβή αγώνα ενάντια στο κράτος που τον δίκασε – την υπόθεση Νετανιάχου εναντίον του κράτους του Ισραήλ».

Ίσως από τις πλέον ανησυχητικές όψεις αυτής της εξέλιξης είναι ότι στελέχη των ενόπλων δυνάμεων είχαν προειδοποιήσει ότι θα αρνηθούν να υπηρετήσουν –όντας έφεδροι- εάν ψηφιζόταν ο νόμος.

Εκατοντάδες έφεδροι του ισραηλινού στρατού, δήλωσαν ότι θα σταματήσουν να εμφανίζονται στην υπηρεσία, μετά την ψηφοφορία στην Κνεσέτ. Ήδη το Σάββατο 22 Ιουλίου περίπου 10.000 έφεδροι είχαν προειδοποιήσει ότι θα ανέστελ θα ανέστειλαν την εθελοντική τους υπηρεσία εάν η κυβέρνηση Νετανιάχου προωθήσει τη νομοθεσία της για τη δικαστική αναθεώρηση.

Εξαγριωμένοι διαδηλωτές φωνάζουν «δημοκρατία ή εξέγερση»

Η ψήφιση του νομοσχεδίου έχει προκαλέσει μερικές από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες στην ιστορία του Ισραήλ.

Χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συρρεύσει στην Ιερουσαλήμ κατέκλυσαν τον αυτοκινητόδρομο κοντά στο κοινοβούλιο και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, οι οποίοι άνοιξαν τελικά τον δρόμο, χρησιμοποιώντας νερό υπό πίεση για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι αστυνομικοί ψέκασαν τους συγκεντρωμένους και με μια δυσώδη ουσία.

Η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου προκάλεσε μία από τις πιο σοβαρές εγχώριες κρίσεις στην ιστορία του Ισραήλ. Ειδικότερα, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους κάθε εβδομάδα από την αρχή του έτους σε ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς, όπως λένε, γίνεται επίθεση στη δημοκρατία.

Σε απεργία ετοιμάζονται να κατέβουν σήμερα οι γιατροί στο Ισραήλ διαμαρτυρόμενοι για την ψήφιση μέρους της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης μετά τις χθεσινοβραδυνές διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών στους δρόμους της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ.

Ο Ισραηλινός Ιατρικός Σύλλογος, που εκπροσωπεί το 95% των γιατρών της χώρας, ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει σε 24ωρη απεργία πλην ορισμένων εξαιρέσεων στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα μετά την προειδοποιητική απεργία της περασμένης εβδομάδας κι ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις.

Μαζί με τους γιατρούς σε απεργία κατεβαίνει και το 73% των εκπαιδευόμενων, ενώ ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Μοσέ Αρμπέλ, προσπαθεί να εμποδίσει τις κινητοποιήσεις.

Η συμβουλή του Μπάιντεν που αγνοήθηκε από τον Νετανιάχου

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει κρύψει την ανησυχία της για την προσπάθεια του Νετανιάχου να προωθήσει τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Μπάιντεν έθεσε το θέμα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα. Εξέδωσε επίσης μια ασυνήθιστα ειλικρινή δήλωση την Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι «δεδομένου του φάσματος των απειλών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Ισραήλ αυτή τη στιγμή, δεν έχει νόημα για τους Ισραηλινούς ηγέτες να βιαστούν – η εστίαση θα πρέπει να είναι στο να συγκεντρώσουν τους ανθρώπους και να βρουν συναίνεση».

Η γραμματέας Τύπου του Μπάιντεν, Καρίν Ζαν-Πιέρ, δήλωσε ότι η ψηφοφορία της Δευτέρας στην Κνεσέτ ήταν «ατυχής» και ζήτησε «συναίνεση».

Δείτε επίσης: Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Σε στενό οικογενειακό κύκλο η κηδεία της – Τα μηνύματα Ανδρουλάκη και ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατό της

Loading