Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκλογή του πάπα Λέοντα ΙΔ’ από το κονκλάβιο των καρδιναλίων. Ο πρώτος βορειοαμερικανός πάπας επέλεξε να γιορτάσει αυτήν την επέτειο στην Πομπηία, όπου προσευχήθηκε μαζί με τους κατοίκους σε ναό αφιερωμένο στην Παρθένο.
«Κανείς δεν θα μπορέσει να μας αποτρέψει από το να στηρίξουμε το καλό. Η ελπίδα για ένα μέλλον ειρήνης, εδώ και σε όλο τον κόσμο, πρόκειται να γίνει πραγματικότητα», τόνισε ο ποντίφικας, κατά τη διάρκεια συνάντησης με πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και τους οποίους στηρίζει η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Λίγο πριν την τελετή της θείας λειτουργίας, ο Άγιος Πατέρας δήλωσε: «Σήμερα είμαι ο πρώτος ο οποίος νιώθω ευλογημένος για το ότι βρίσκομαι στον ιερό ναό της Πομπηίας». «Όχι άλλους πολέμους, δεν μπορούμε να συνηθίσουμε σε εικόνες θανάτου», πρόσθεσε, πριν αναχωρήσει για τη Νάπολη, όπου θα συναντήσει τον κλήρο και τους κατοίκους στην κεντρική πλατεία Πλεμπισίτο.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, αναφερόμενη στην επέτειο, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον πάπα Λέοντα ΙΔ’ για το ακούραστο μήνυμα ελπίδας και ειρήνης που μεταφέρει, τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των λαών.
Κατά τη διάρκεια αυτών των δώδεκα πρώτων μηνών, ο πάπας Λέων έχει ζητήσει επανειλημμένα «μια ειρήνη αφοπλισμένη, η οποία και να αφοπλίζει». Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στην Μικρά Ασία και στο Λίβανο, προσευχόμενος για την ειρήνη και την ενότητα των χριστιανών.
![]()

