Η Ουκρανία προσβλέπει σε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους συμμάχους της, προκειμένου να παγιώσει το πλεονέκτημα που έχει στο πεδίο της μάχης έναντι της Ρωσίας, όπως δήλωσε σήμερα πηγή του υπουργείου Άμυνας της χώρας.
Το αίτημα θα υποβληθεί την ερχόμενη Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, γνωστής και ως ομάδα Ραμστάιν, η οποία περιλαμβάνει περισσότερες από 50 χώρες που παρέχουν στρατιωτική και χρηματική βοήθεια στο Κίεβο.
Η ρωσική προέλαση έχει επιβραδυνθεί φέτος, με τις επιθέσεις των ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) να πλήττουν τις υποδομές ανεφοδιασμού και την εφοδιαστική αλυσίδα της Ρωσίας. Παράλληλα, οι επιθέσεις αυτές έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.
Ουκρανοί διοικητές έχουν δηλώσει πρόσφατα ότι η δυναμική στο πεδίο της μάχης τους δίνει τη δυνατότητα να φέρουν τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καλύτερους όρους. Ο Ρόμπερτ Μπρόβντι, διοικητής των δυνάμεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας, τόνισε ότι η χρηματοδότηση είναι απαραίτητη για να αναγκαστεί η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της πίσω από τη γραμμή του μετώπου.
Ο Ζελένσκι έχει εκφράσει την επιθυμία να προχωρήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία πριν από την έλευση του χειμώνα, εκμεταλλευόμενος τη βελτίωση της στρατηγικής θέσης του Κιέβου. Ωστόσο, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προχωρούν καθημερινά και δεν βλέπει την ανάγκη για τέτοιες συνομιλίες.
![]()

