Η είσοδος του Αντρέας Μαλμ στο Ηνωμένο Βασίλειο μπλοκαρίστηκε λίγο πριν από προγραμματισμένη ομιλία του, μαζί με τη συνιδρύτρια της απαγορευμένης οργάνωσης Palestine Action. Ο Σουηδός ακαδημαϊκός και συγγραφέας του βιβλίου «Πώς να ανατινάξετε έναν αγωγό» έλαβε ενημέρωση ότι η παρουσία του «ενδέχεται να μην θεωρηθεί επωφελής για το δημόσιο συμφέρον».
Ο Αντρέας Μαλμ, ριζοσπάστης ακαδημαϊκός για το κλίμα και συγγραφέας του βιβλίου «Πώς να ανατινάξετε έναν αγωγό» (How to Blow Up a Pipeline), εμποδίστηκε από την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την προγραμματισμένη εμφάνισή του δίπλα στη συνιδρύτρια της απαγορευμένης οργάνωσης Palestine Action.
Οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας μεταφοράς και αλλοδαπών ενημέρωσαν τον Μαλμ ότι η παρουσία του στο Ηνωμένο Βασίλειο «ενδέχεται να μην θεωρηθεί επωφελής για το δημόσιο συμφέρον». Ο ίδιος χαρακτήρισε την απόφαση «σκανδαλώδη» και ζήτησε από την κυβέρνηση να την επανεξετάσει.
Ο Μαλμ, αναπληρωτής καθηγητής ανθρώπινης οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λούντ στη Σουηδία, επρόκειτο να είναι ο κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο που διοργανώνει το περιοδικό Tribune με θέμα «Η παγκόσμια βασιλεία τρόμου της Ουάσινγκτον και ο ρόλος της Βρετανίας στην ενίσχυσή της».
Στο πάνελ επρόκειτο να μιλήσει μαζί με τη Χούντα Αμόρι, συνιδρύτρια της Palestine Action. Μαλμ και Αμόρι αναμενόταν να συζητήσουν και τον αντίκτυπο της απαγόρευσης και λογοκρισίας στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης της Σάλι Ρούνεϊ, η οποία απέσυρε τα βιβλία της από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου σε ένδειξη συμπαράστασης προς την οργάνωση που υποστηρίζει την Παλαιστίνη.
Η Ρούνεϊ δήλωσε ότι η απόφαση απαγόρευσης της εισόδου του Μαλμ στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μια «λυπηρή και τρομακτική πράξη πολιτισμικού αυτοτραυματισμού».
«Λογοκρίνεται επειδή μίλησε κατά της λογοκρισίας, με τρόπο εντελώς οργουελικό. Σε αυτή τη δυστοπική νέα πραγματικότητα είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο στη Βρετανία συγγραφείς και ακαδημαϊκοί να αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες επειδή υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους που αντιμετωπίζουν γενοκτονία και τα δικαιώματα των ανθρώπων που διαμαρτύρονται γι’ αυτή τη γενοκτονία»
Η εκδήλωση του Tribune είχε προγραμματιστεί να συμπέσει με την έναρξη της προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απαγόρευσης, ενώ ο Μαλμ, κατά τη διαμονή του στο Λονδίνο, επρόκειτο να παραχωρήσει συνέντευξη στην εκπομπή Radical With Gabriel Gatehouse του BBC Radio 4.
«Είμαι βαθύτατα απογοητευμένος με αυτή την αιφνίδια απαγόρευση ταξιδιού στο Ηνωμένο Βασίλειο» ανέφερε ο Μαλμ σε δηλώσεις του. «Ταξιδεύω στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και δεκαετίες – εκεί έκανα την αρχειακή έρευνα για τη διδακτορική μου διατριβή, έδωσα διαλέξεις σε δεκάδες πανεπιστήμια και συμμετείχα σε ακόμα περισσότερα συνέδρια».
Ο ακαδημαϊκός προέτρεψε την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί τη διχαστική απόφαση. «Είχαμε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση Μπέρναμ είχε λίγο μεγαλύτερο σεβασμό για τις θεμελιώδεις έννοιες της ελευθερίας της έκφρασης και των άλλων δημοκρατικών δικαιωμάτων» σχολίασε. «Ζητώ την ανάκληση αυτής της απόφασης».
Το Υπουργείο Εσωτερικών (Home Office) δήλωσε ότι δεν σχολιάζει μεμονωμένες υποθέσεις.
«Το 1984 του Όργουελ σε real time»
«Ο Αντρέας Μαλμ συγκαταλέγεται στους πιο ευφυείς και επιδραστικούς διανοούμενους που εργάζονται στην Ευρώπη σήμερα» σχολίασε από την πλευρά της η Ρούνεϊ. «Το να του αρνείται η βρετανική κυβέρνηση την είσοδο στη χώρα δεν αποτελεί μόνο μια προκλητική επίθεση εναντίον ενός ειδικού για το κλίμα, αλλά και μια λυπηρή και τρομακτική πράξη».
Ο Μαλμ είναι ο τελευταίος σε μια σειρά από επιδραστικούς αριστερούς που δεν είναι ευπρόσδεκτοι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Λίγο καιρό πριν η Βρετανία απαγόρευσε την είσοδο στους σχολιαστές και influencer της πολιτικής Τσενκ Ούιγκουρ και Χασάν Πάικερ, επικαλούμενη το ίδιο σκεπτικό. Η παρουσία τους «ενδέχεται να μην είναι επωφελής για το δημόσιο συμφέρον».
«Ειρωνικά, ο Αντρέας ερχόταν στο Λονδίνο για να μιλήσει στην εκδήλωσή μας σχετικά με τις πρωτοφανείς επιθέσεις στην ελευθερία του λόγου που πυροδότησε η απαγόρευση της Palestine Action, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής απαγόρευσης των βιβλίων της Σάλι Ρούνεϊ, αλλά τώρα βρέθηκε να είναι απαγορευμένος και ο ίδιος» δήλωσε ο διευθυντής του Tribune, Όλιβερ Ίγκλετον.
«O Αντρέας ερχόταν στο Λονδίνο για να μιλήσει για τις πρωτοφανείς επιθέσεις στην ελευθερία του λόγου που πυροδότησε η απαγόρευση της Palestine Action, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής απαγόρευσης των βιβλίων της Σάλι Ρούνεϊ, αλλά τώρα βρέθηκε να είναι απαγορευμένος και ο ίδιος»
«Λογοκρίνεται επειδή μίλησε κατά της λογοκρισίας, με τρόπο εντελώς οργουελικό. Είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Άντι Μπέρναμ συνεχίζει την αυταρχική υπερβασία που είδαμε υπό τον Κιρ Στάρμερ, και σε αυτή τη δυστοπική νέα πραγματικότητα είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο στη Βρετανία συγγραφείς και ακαδημαϊκοί να αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες επειδή υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους που αντιμετωπίζουν γενοκτονία και τα δικαιώματα των ανθρώπων που διαμαρτύρονται γι’ αυτή τη γενοκτονία» πρόσθεσε.
Ο Μαλμ είναι ο τελευταίος σε μια σειρά από επιδραστικούς αριστερούς που δεν είναι ευπρόσδεκτοι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Λίγο καιρό πριν η Βρετανία απαγόρευσε την είσοδο στους σχολιαστές και influencer της πολιτικής Τσενκ Ούιγκουρ και Χασάν Πάικερ, επικαλούμενη το ίδιο σκεπτικό. Η παρουσία τους «ενδέχεται να μην είναι επωφελής για το δημόσιο συμφέρον».
«Ειρωνικά, ο Αντρέας ερχόταν στο Λονδίνο για να μιλήσει στην εκδήλωσή μας σχετικά με τις πρωτοφανείς επιθέσεις στην ελευθερία του λόγου που πυροδότησε η απαγόρευση της Palestine Action, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής απαγόρευσης των βιβλίων της Σάλι Ρούνεϊ, αλλά τώρα βρέθηκε να είναι απαγορευμένος και ο ίδιος» δήλωσε ο διευθυντής του Tribune, Όλιβερ Ίγκλετον.
«O Αντρέας ερχόταν στο Λονδίνο για να μιλήσει για τις πρωτοφανείς επιθέσεις στην ελευθερία του λόγου που πυροδότησε η απαγόρευση της Palestine Action, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής απαγόρευσης των βιβλίων της Σάλι Ρούνεϊ, αλλά τώρα βρέθηκε να είναι απαγορευμένος και ο ίδιος»
Η υποσημείωση στο σημείο που αναφέρεται σε θεωρητικούς παραπέμπει σε μια υποσημείωση που αναφέρει τον «συγγραφέα του βιβλίου “Comment saboteur un pipeline?”, εκδόσεις La fabrique, 2020». Τον Μαλμ.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα γαλλικά το 2020, λίγο μετά την αγγλική έκδοσή του, έχει μεταφραστεί ανά τον κόσμο και θεωρείται πως συνεχίζει τη μακρά παράδοση πολιτικής ανυπακοής από τις σουφραζέτες μέχρι τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Απαντώντας στην επίθεση της κυβέρνησης του Μακρόν τότε, ο Μαλμ υπέργραψε άρθρο στην εφημερίδα Le Monde. Σε αυτό σημείωσε:
«Με κολακευτικό αλλά και τραγελαφικό τρόπο, φαίνεται ότι η εξουσία βάζει στο στόχαστρό της έναν Σουηδό πανεπιστημιακό, ο οποίος, σε αντίθεση με τον Τεντ Καζίνσκι, δεν ζει σε μια απομονωμένη καλύβα φτιάχνοντας αυτοσχέδιες βόμβες.
Κάθε λογικός παρατηρητής θα είναι σε θέση να κρίνει πόσο αδέξια και ακατέργαστη είναι αυτή η προσέγγιση. Πρώτα απ’ όλα, το βιβλίο μου εκδόθηκε στη Γαλλία πριν από τρία χρόνια. Έχει μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες και πρόσφατα ενέπνευσε ένα χολιγουντιανό θρίλερ. Έχω έρθει αρκετές φορές στη Γαλλία για να μιλήσω για το βιβλίο σε εκδηλώσεις παρουσίασης, συνεντεύξεις κ.λπ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ούτε εγώ ούτε ο εκδότης μου υπήρξαν ύποπτοι ή κατηγορήθηκαν για οτιδήποτε παράνομο.
Αν λοιπόν το βιβλίο ήταν τόσο προκλητικό και επικίνδυνο όσο υπονοεί το διάταγμα, θα χρειαζόταν η αστυνομία τρία χρόνια για να διαβάσει και να αφομοιώσει τις περίπου 200 σελίδες του (σε μικρό σχήμα);»
«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από μια κλιματική επανάσταση, δεν υπάρχει δηλαδή άλλη εναλλακτική από το να πούμε ότι τα ορυκτά καύσιμα μένουν στο υπέδαφος και σταματά κάθε εξόρυξη»
«Στόχος μου είναι απλώς να ανοίξω μια απαιτητική συζήτηση για τη νομιμότητα των δράσεων ανυπακοής, ιδιαίτερα σε σημεία-κλειδιά των υποδομών και της εφοδιαστικής του καπιταλισμού των ορυκτών καυσίμων» συνέχισε.
«Και ας είμαστε ξεκάθαροι εδώ, μιλάω για ιδιοκτησία, υλικά αντικείμενα, όχι για ανθρώπους – ποτέ δεν υποστήριξα τη βία κατά ατόμων ή ομάδων. Μπορείτε να απορρίψετε ή να επικρίνετε το σκεπτικό του βιβλίου, αλλά είναι απολύτως εκπληκτικό το γεγονός ότι αυτές οι σχετικά μετριοπαθείς προτάσεις χαρακτηρίζονται τώρα ως “πνευματική τρομοκρατία” ή “ακραίες ενέργειες που συνεπάγονται αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του νόμου και της τάξης” από τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανίν».
Ο Αντρέας Μαλμ είχε βρεθεί στην Αθήνα, αφού ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο συνέδριο Historical Materialism Athens. Σε αυτό το πλαίσιο είχε μιλήσει στον Παναγιώτη Σωτήρη του in.gr δηλώνοντας ξεκάθαρα:
«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από μια κλιματική επανάσταση, δεν υπάρχει δηλαδή άλλη εναλλακτική από το να πούμε ότι τα ορυκτά καύσιμα μένουν στο υπέδαφος και σταματά κάθε εξόρυξη. Παράλληλα, θα πρέπει να προσαρμοστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα στις επιπτώσεις που είναι ήδη ενσωματωμένες στο σύστημα. Όμως το άλφα και το ωμέγα οποιασδήποτε κλιματικής πολιτικής πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα».
View this post on Instagram
![]()
