Οι ΗΠΑ αφαίρεσαν χθες Δευτέρα τη Συρία από τον κατάλογο με τις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ύστερα από 47 χρόνια, βγάζοντας από τη μέση «τα τελευταία μεγάλα εμπόδια» για ιδιωτικές επενδύσεις και την επανένταξη της χώρας στην παγκόσμια οικονομία.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουλίου ότι προτίθεται να αποσύρει τη Συρία από τη σχετική λίστα, λιγότερο από δύο χρόνια μετά την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από συμμαχία τζιχαντιστών τον Δεκέμβριο του 2024.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν αφαιρέσει τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, πρώην Μέτωπο αλ Νούσρα, αλλά και τον επικεφαλής της, τον νυν πρόεδρο της Συρίας Άχμαντ αλ Σάρα, από τον κατάλογο με τις βασικές οργανώσεις και οντότητες που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές (Specially Designated Global Terrorist).
Το Μέτωπο αλ Νούσρα, που υπήρξε άλλοτε παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία, είχε ανακοινώσει το 2016 ότι διακόπτει τους δεσμούς του με την οργάνωση και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ.
«Έναν δρόμο προς την ευημερία» για τους Σύρους είπε ο Μάρκο Ρούμπιο, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει χθες ότι η απόφαση των ΗΠΑ ανοίγει νέα προοπτική για τη χώρα.
Με ανακοίνωσή του, ο υπουργός τόνισε ότι το μέτρο αίρει τα τελευταία μεγάλα εμπόδια για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στη Συρία και ευνοεί την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, όπως και την επανένταξή της στην παγκόσμια οικονομία.
«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα θα ευνοήσουν επιπλέον επενδύσεις στη Συρία», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ, προσθέτοντας ότι έτσι θα προωθηθεί η πολιτική και οικονομική σταθερότητα.
Ο Τομ Μπάρακ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, χαιρέτισε στο Χ μια «νέα αποφασιστική κίνηση» στην πορεία της Συρίας «από την απομόνωση στη συνεργασία και από πηγή τρομοκρατίας σε έναν εταίρο δεσμευμένο στην παγκόσμια μάχη εναντίον της».
Από την πλευρά του, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ασάαντ αλ Σαϊμπάνι χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ «ιστορικό βήμα», λέγοντας ότι δείχνει «τη δέσμευση του νέου συριακού κράτους υπέρ της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας».
Ο Σύρος υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ Μπαρνίε μίλησε για «μεγάλη και ιστορική επιτυχία της συριακής διπλωματίας», σε σχόλια που μεταδόθηκαν από το επίσημο πρακτορείο SANA. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η απόφαση των ΗΠΑ ανοίγει «έναν σημαντικό και πολυαναμενόμενο δρόμο» για την ενίσχυση της ενσωμάτωσης της Συρίας στο παγκόσμιο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, την προσέλκυση επενδύσεων και σύγχρονων τεχνολογιών και τη στήριξη των προοπτικών ανάπτυξης.
Χθες, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αφαίρεσε επίσης τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ από τον κατάλογο με τα πρόσωπα και τις οντότητες στα οποία οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις.
Από το 2025 αρκετές δυτικές χώρες έχουν άρει σταδιακά τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει στη Συρία, μεταξύ αυτών ο Καναδάς και η Βρετανία. Η ΕΕ τις ήρε ήδη από τον Μάιο του 2025.
Πλέον, στον κατάλογο των ΗΠΑ με τις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία παραμένουν τρεις: η Κούβα, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
ΕΜ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
![]()
