ΗΠΑ: Σχεδόν στα προ πολέμου επίπεδα η μεταφορά πετρελαίου μέσω του Ορμούζ, λέει ο Βανς

ΗΠΑ: Σχεδόν στα προ πολέμου επίπεδα η μεταφορά πετρελαίου μέσω του Ορμούζ, λέει ο Βανς

Η μεταφορά πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ έχει σχεδόν επιστρέψει στα επίπεδα πριν από τον πόλεμο με το Ιράν, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς σε δημοσιογράφους. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η εικόνα στην περιοχή έχει αλλάξει αισθητά μέσα στους τελευταίους μήνες.

«Αν δούμε τι συνέβαινε πριν από τρεις μήνες, σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που έβγαιναν από το Ορμούζ λόγω των ιρανικών απειλών, δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα. Τώρα, έχουμε σχεδόν επιστρέψει στην κατάσταση που ήμασταν πριν από τη σύγκρουση», ανέφερε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τον Βανς, μόνο χθες από το Ορμούζ πέρασαν πλοία που μετέφεραν περίπου 15 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Ο αντιπρόεδρος τόνισε, πάντως, ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να συνομιλήσουν με το Ιράν παρά μόνο αφού η Τεχεράνη σταματήσει τις επιθέσεις στα εμπορικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ. «Πρέπει να σταματήσουν. Είναι τόσο απλό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Βανς επιβεβαίωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον διερευνά την υπόθεση πλήγματος σε γαμήλια δεξίωση, όπου σύμφωνα με τους Ιρανούς σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, εκφράζοντας ωστόσο «σκεπτικισμό» για την αξιοπιστία της πληροφορίας. «Θα έλεγα ότι τα ιρανικά μέσα δεν έχουν αναφέρει με αξιόπιστο τρόπο όσα έχουν συμβεί σε αυτήν τη σύγκρουση μέχρι τώρα και επομένως είμαι πολύ επιφυλακτικός για το θέμα», σημείωσε. Παρ’ όλ’ αυτά, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν «έρευνα εις βάθος», απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

«Το ερευνάμε επειδή προφανώς νοιαζόμαστε. Θέλουμε να ξέρουμε», είπε ο Βανς, προσθέτοντας ότι, αν έχουν γίνει λάθη, υπάρχει «μεγάλη διαφορά» ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, καθώς ο αμερικανικός στρατός μαθαίνει από αυτά και προσπαθεί να βελτιώνεται.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 70 τραυματίστηκαν από το πλήγμα σε ένα σπίτι, κατά τη διάρκεια του γάμου. Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ότι μια 22χρονη που νοσηλευόταν τραυματισμένη πέθανε στο νοσοκομείο.

Ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι γνωρίζει τους ιρανικούς ισχυρισμούς, επισημαίνοντας ότι «ποτέ δεν στοχεύει αμάχους».

Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν, είπε επίσης ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι ο Λευκός Οίκος θεωρεί πως η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) θα έπρεπε να προχωρήσει σε μείωση, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «κάνει πολλά πράγματα για να διατηρήσει χαμηλά αυτά τα επιτόκια, αλλά θα ήταν ωραίο να έχουμε κάποια βοήθεια από την ομοσπονδιακή τράπεζα», ανέφερε ο Βανς.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Loading

Play