ΗΠΑ: Στρατιωτική βοήθεια ύψους 345 εκατ. δολαρίων στην Ταϊβάν

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παράσχει νέα βοήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ταϊβάν, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 345 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτό αναμένεται να προκαλέσει ένταση με το Πεκίνο, καθώς η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της και επιθυμεί την επανένωσή τους.

propoli

Η ανακοίνωση δεν παρέχει λεπτομέρειες για τον ακριβή στρατιωτικό εξοπλισμό που θα παραδοθεί στην Ταϊβάν, αλλά το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε εγκρίνει προϋπολογισμό περίπου ένα δισεκατομμύριο δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια προς το νησί για το έτος 2023.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλι, πρόσφατα υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η άμυνα της Ταϊβάν και να παραδοθεί περισσότερος στρατιωτικός εξοπλισμός για το νησί.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, παραμένουν ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων για τον στρατό της. Αυτό έχει δημιουργήσει τάσεις εντάσεων με το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς του και επιθυμεί την επανένωσή τους.

Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο είχαν πρόσφατα διεξάγει συζητήσεις για το ζήτημα της Ταϊβάν, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία. Παρόλα αυτά, και οι δύο πλευρές εκφράζουν την ελπίδα για συνέχιση της επικοινωνίας και την αποφυγή εντάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένοπλη σύγκρουση.

Δείτε επίσης: Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύεται να αναπτύξει τη συνεργασία με την Κίνα

Loading