Ιράν: Στην Τεχεράνη ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, έφθασε σήμερα στην πρωτεύουσα του Ιράν Τεχεράνη στο πλαίσιο της αποκατάστασης των σχέσεων ανάμεσα στους δύο ορκισμένους εχθρούς στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία κατέληξαν τον Μάρτιο σε μια συμφωνία με τη διαμεσολάβηση της Κίνας για τον τερματισμό της διπλωματικής κόντρας τους και την αποκατάσταση των σχέσεών τους έπειτα από χρόνια εχθρότητας που είχε θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα με χώρες όπως η Υεμένη, η Συρία, ο Λίβανος.

propoli

Το Ιράν άνοιξε επισήμως και πάλι την πρεσβεία του στη Σαουδική Αραβία στις 7 Ιουνίου.

Το βασίλειο διέρρηξε τους δεσμούς του με το Ιράν το 2016 αφότου διαδηλωτές επιτέθηκαν στη σαουδαραβική πρεσβεία στην Τεχεράνη σε αντίποινα για την εκτέλεση από το Ριάντ ενός προβεβλημένου σιίτη κληρικού.

Ο μπιν Φαρχάν πρόκειται να συναντηθεί με τον ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον ιρανό ομόλογό του Χοσέιν Αμιραμπντολαχιάν.

Το Ιράν προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να βελτιώσει τις σχέσεις του με πολλές χώρες του Αραβικού Κόλπου.

Η αποκατάσταση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν άφησε ουσιαστικά μόνο του το Ισραήλ το οποίο προσπάθησε να απομονώσει διπλωματικά το Ιράν.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ήταν η πρώτη χώρα του Αραβικού Κόλπου που υπέγραψε συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ το 2020, αποκατέστησε επισήμως τις σχέσεις του με το Ιράν τον περασμένο χρόνο.

Το Μπαχρέιν και το Μαρόκο ακολούθησαν αργότερα τα ΗΑΕ αποκαθιστώντας τους δεσμούς τους με το Ισραήλ.

Δείτε επίσης: Νότια Αφρική: Η έκθεση για τη φερόμενη ρωσική συμφωνία όπλων αναμένεται σε δυο μήνες

Loading