Ιράν: Τουλαχιστον 122 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις

Έμποροι και εργάτες σε αρκετές πόλεις του Ιράν συμμετείχαν σε απεργίες χθες Σάββατο, στο πλαίσιο των μαζικών κινητοποιήσεων οι οποίες ξέσπασαν πριν από έναν μήνα και πλέον με αφορμή τον θάνατο της νεαρής ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, ανέφεραν ΜΚΟ

Η 22χρονη Μαχσά Αμινί πέθανε 3 ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών, που την κατηγόρησε πως δεν κάλυπτε πλήρως τα μαλλιά της, κατά συνέπεια παραβίαζε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.

propoli

Η καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων, των πιο ογκωδών στο Ιράν έπειτα από εκείνες του 2019 εναντίον της αύξησης των τιμών των καυσίμων, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 122 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights (IHR), με έδρα το Όσλο.

Χιλιάδες Ιρανές, πολλές με ακάλυπτο κεφάλι, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινήματος αμφισβήτησης, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του κληρικαλιστικού καθεστώτος, χωρίς να διστάζουν να αναμετρηθούν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οργανώθηκαν νέες διαδηλώσεις χθες, όμως είναι δύσκολη κάθε προσπάθεια αποτίμησης του εύρους τους, εξαιτίας των περιορισμών στην πρόσβαση στο διαδίκτυο που έχουν επιβληθεί από τις αρχές. Συνοδεύτηκαν από απεργίες.

Δείτε επίσης: Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας: Ανακοίνωσε ότι έγινε στόχος κακόβουλης ηλεκτρονικής επίθεσης από μία ξένη χώρα

Loading