Καζακστάν: Υπογράφει νόμο περί αμνηστίας μετά τις ταραχές του Ιανουαρίου

Ο πρόεδρος του Καζακστάν υπέγραψε νόμο περί αμνηστίας για όσους συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των θανατηφόρων ταραχών στη χώρα νωρίτερα φέτος

Περίπου 1.500 πολίτες που διέπραξαν μικροαδικήματα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ 4 και 7 Ιανουαρίου θα αφεθούν ελεύθεροι ή θα διαγραφούν το ποινικό τους μητρώο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο.

propoli

Αυτό φέρεται να περιλαμβάνει αρκετούς αστυνομικούς, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για βία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Καζακστάν ΚασίμΖομάρτ Τοκάγιεφ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι δεν θα χορηγηθεί αμνηστία σε όσους αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της “απόπειρας πραξικοπήματος“.

Πρωτοφανείς διαδηλώσεις ξέσπασαν αρχικά στο Καζακστάν για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, αλλά αργότερα επεκτάθηκαν σε ευρύτερη οργή για τις συνθήκες διαβίωσης στη χώρα της κεντρικής Ασίας.

Τουλάχιστον 238 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης στις ταραχές, κατά τις οποίες ο ισχυρός πρώην πρόεδρος της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ εκδιώχθηκε από τις θέσεις εξουσίας. Κατά τη διάρκεια των ταραχών, ο Τοκάγιεφ είχε διατάξει την αστυνομία να «πυροβολήσει για να σκοτώσει» και επίσης κάλεσε σε υποστήριξη τα στρατεύματα της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Ρωσίας.

Οι αρχές του Καζακστάν έχουν δηλώσει ότι σχεδόν 12.000 άνθρωποι συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη χώρα σε σχέση με τις διαδηλώσεις του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς του Καζακστάν, σχεδόν 900 από τους συλληφθέντες αντιμετωπίζουν διάφορες ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων μαζικών ταραχών και τρομοκρατικών ενεργειών.

Ο νόμος περί αμνηστίας έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από τις πρόωρες προεδρικές εκλογές στις 20 Νοεμβρίου, όπου ο Τοκάγιεφ επιδιώκει 2η θητεία.

Δείτε επίσης: Καζακστάν: Τέσσερις νεκροί από έκρηξη σε ορυχείο – Τέσσερις τραυματίες

Loading