Κίνα: Απαγορεύονται οι εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία – Το Τόκιο έριξε μολυσμένο νερό στη θάλασσα

Δραστικά μέτρα πρόκειται να πάρει η Κίνα, μετά την κίνηση της Ιαπωνίας να ρίξει νερό με ραδιενέργεια στον ωκεανό.

Η Κίνα –ο μεγαλύτερος αγοραστής θαλασσινών που εξάγονται από την Ιαπωνία παγκοσμίως– εφεξής θα ελέγχει εξάλλου εξονυχιστικά τα έγγραφα που συνοδεύουν τα εξαγόμενα τρόφιμα από το αρχιπέλαγος, πάνω απ’ όλα τα αλιεύματα, προστίθεται στην ανακοίνωση Τύπου των τελωνείων.

propoli

Τονίζεται πως θα ενισχυθούν τα μέτρα επιτήρησης και εντοπισμού ραδιενεργών ουσιών, προκειμένου να είναι εγγυημένη η ασφάλεια των εισαγόμενων τροφίμων από την Ιαπωνία.

Σκοπός είναι να αποτραπεί οποιαδήποτε εισαγωγή τροφίμων μολυσμένων με ραδιενέργεια, εξήγησε η ίδια πηγή.

Για εβδομάδες το Πεκίνο εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση που πήρε το Τόκιο να ρίξει νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια από το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα στη θάλασσα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έδωσε πάντως αυτή την εβδομάδα πράσινο φως στη ρίψη στη θάλασσα, έπειτα από επεξεργασία του, ενός εκατομμυρίου τόνων νερού που χρησιμοποιήθηκε για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του εργοστασίου που υπέστησαν τήξη πυρήνων το 2011, όταν έγινε η τριπλή καταστροφή στη Φουκουσίμα — ο σεισμός, το τσουνάμι και το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία έπειτα από αυτό στο Τσερνόμπιλ.

Τα κινεζικά τελωνεία επισήμαναν πως έκθεση του ΔΟΑΕ με την οποία εγκρίθηκε η κίνηση δεν αντανακλά τις απόψεις όλων των ειδικών που συμμετείχαν στη διαδικασία αποτίμησης, ενώ τα συμπεράσματά της δεν υιοθετήθηκαν ομόφωνα.

Δείτε επίσης: Φάρμακα: Επί τάπητος τα ζητήματα στη συνάντηση του ΣΦΕΕ με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Loading