Λίβανος: Έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για έρευνα σχετικά με εγκλήματα πολέμου από τον ισραηλινό στρατό

Λίβανος: Έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για έρευνα σχετικά με εγκλήματα πολέμου από τον ισραηλινό στρατό

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία ζητεί σήμερα να αρχίσει να διενεργείται έρευνα για «εγκλήματα πολέμου» μετά τις «εκτεταμένες» καταστροφές που προκάλεσε ο στρατός του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο.

Η καταστροφή από τον ισραηλινό στρατό σπιτιών, ιδιοκτησιών, γαιών και άλλων πολιτικών αγαθών στο νότιο Ισραήλ έκανε ολόκληρες περιοχές αδύνατο να κατοικηθούν και κατέστρεψε αναρίθμητες ζωές. Κρίνει η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε την 27η Νοεμβρίου 2024 έβαλε τέλος στις εχθροπραξίες που διήρκεσαν πάνω από έναν χρόνο, περιλαμβάνοντας δυο μήνες ανοικτού πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά, κατά τη διάρκεια των οποίων ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε χερσαίες μονάδες στο λιβανικό έδαφος.

Η ανάλυση δεδομένων της περιόδου από την έναρξη της χερσαίας εισβολής τον Οκτώβριο του 2024 ως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2025 υπέδειξε πως «πάνω από 10.000 κτιριακές δομές υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή καταστράφηκαν», κυρίως μετά την 27η Νοεμβρίου.

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει πως «σε πολλές περιπτώσεις», οι καταστροφές «διαπράχθηκαν από τον ισραηλινό στρατό παρότι δεν υπήρχε στρατιωτική επιτακτική ανάγκη και κατά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Προσθέτει πως το γεγονός «ότι πολιτικό κτίριο μπορεί να χρησιμοποιήθηκε από εμπόλεμο μέρος δεν το καθιστά αυτομάτως στρατιωτικό στόχο».

Τον Μάρτιο, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε ότι ο πόλεμος είχε οικονομικό κόστος για τον Λίβανο που ξεπέρασε τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 6,8 δισεκ. αφορούν υποδομές που καταστράφηκαν.

Loading

Play