Επείγοντα μέτρα με «ευρωπαϊκή σφραγίδα» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και άμεση παρέμβαση στην αγορά της χονδρικής του φυσικού αερίου, ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές, ζήτησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στη συνεδρίαση για την «Κοινή ευρωπαϊκή δράση για πιο προσιτή οικονομικά, εξασφαλισμένη και βιώσιμη ενέργεια». Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόφσκις, παρουσίασε το νέο πακέτο προτάσεων της Κομισιόν για την ενέργεια.
«Για να έχουμε ελεύθερη αγορά που λειτουργεί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας δεν θα φτωχοποιηθούν από την κρίση», είπε η κ. Σπυράκη και υποστήριξε ως «ενδεδειγμένη λύση» για την άμεση μείωση των τιμών, «την ευρωπαϊκή παρέμβαση περιορισμένου χρόνου στην αγορά της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου», τονίζοντας ότι «η πρόταση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στο τραπέζι».
Απευθυνόμενη στον αντιπρόεδρο Ντομπρόφσκις, η κ. Σπυράκη σημείωσε ότι η ρύθμιση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού στα κράτη-μέλη και η φορολόγηση των κερδών των εταιρειών ενέργειας δεν αρκούν για να αποκλιμακωθούν άμεσα οι τιμές. «Για να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας με βαριές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οφείλουμε να διατηρήσουμε τη συνεκτικότητα των κοινωνιών μας. Να πιέσουμε τις τιμές τώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η κ. Σπυράκη υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να διευκολύνει την επιτάχυνση προς την κατεύθυνση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, τις βιώσιμες μεταφορές, ενεργοποιώντας το σύνολο των διαθέσιμων εργαλείων για επενδύσεις.
Δείτε επίσης: Επίτροπος Φερέιρα σε Σπυράκη: Η κτηματογράφηση έφθασε στο 70% στην Ελλάδα
- Φορτηγό πλοίο χωρίς κυβερνήτη πλέει στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Μαλέα λόγω μηχανικής βλάβης
- Υεμένη: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι έχουν πλήξει πάνω από 1.000 στόχους από τα μέσα Μαρτίου
- ΗΠΑ: Απέλαση Κουβανής μητέρας χωρίς την ενός έτους κόρη της – Τι ισχύει;
- Στα Νέα της Τετάρτης: Από οικόπεδα σε χωράφια, πώς χάνουν χιλιάδες περιουσίες
- Αργεντινή: Δημοσιεύθηκε το ψηφιακό αρχείο με τους Ναζί που κατέφυγαν στη χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο