Μέση Ανατολή: Η Ιορδανία θεωρεί πολύ πιθανό τον κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης

Την ανάγκη να μπει ένα τέλος στα αντίποινα ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι, καθώς συντρέχει κίνδυνος περιφερειακής κλιμάκωσης.

Σύμφωνα με το Reuters, το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασε επίσης την Παρασκευή την ανησυχία του για τις περιφερειακές εντάσεις. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο κάλεσε σε “ύψιστη αυτοσυγκράτηση” για την αποφυγή σοβαρών επιπτώσεων.

propoli

Όλαφ Σολτς: Αποκλιμάκωση και συνεργασία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε επίσης αποκλιμάκωση μετά το χτύπημα στην ιρανική πόλη Ισφαχάν και δήλωσε ότι το Βερολίνο θα συνεργαστεί με τους εταίρους του προς αυτή την κατεύθυνση, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς

“Η αποκλιμάκωση παραμένει το ζητούμενο στο εγγύς μέλλον. Και θα μιλήσουμε επίσης για αυτό με όλους τους φίλους και συμμάχους μας και θα συνεργαστούμε μαζί τους προς αυτή την κατεύθυνση”, δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.

Προειδοποίηση από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι πρόσφατες εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μόνιμη σύγκρουση.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο καλεί όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να διευρύνουν τη σύγκρουση στην περιοχή.

Η Τουρκία ασκεί έντονη κριτική στο Ισραήλ από την αρχή του πολέμου του κατά της Χαμάς. Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο.

Νωρίτερα οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 καλούν σε αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές για επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

«Υπό το φως αναφορών για επιθέσεις στις 19 Απριλίου, καλούμε όλα τα μέρη να εργαστούν προκειμένου να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση. Η G7 θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση» αναφέρει ανακοίνωση της Συνόδου της G7 μετά τη συνάντηση στο Κάπρι της Ιταλίας.

Δείτε επίσης: Υπ. Παιδείας: Πότε κλείνουν Γυμνάσια, Λύκεια και αρχίζουν οι προαγωγικές εξετάσεις

Loading