(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

Μεταναστευτικό: NY Times και Le Monde αναφέρουν ότι η Frontex απειλεί με αποχώρηση από την Ελλάδα

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες, μετά και το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, με τις φήμες περί αποχώρησης της Frontex από την Ελλάδα να αυξάνονται διαρκώς, με τους NY Times και τη Le Monde να αναπαράγουν ρεπορτάζ με αναφορές στο όλο θέμα.

Εξαιρετικά προβληματισμένη φέρεται να είναι η Frontex μετά το ναυάγιο της Πύλου αλλά και τις (μη) αντιδράσεις του ελληνικού λιμενικού.

propoli

Όπως μεταδίδουν από τις Βρυξέλλες oι Νew York Times, η υπηρεσία σκέφτεται το ενδεχόμενο ακόμα και της αποχώρησης από την Ελλάδα (!) λόγω, όπως τονίζεται, των χρόνιων παραβιάσεων των δικαιωμάτων των μεταναστών και του διεθνούς δικαίου.

Οι Times έλαβαν, κατά το ρεπορτάζ, μία εσωτερτική έκθεση της υπηρεσίας λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο της Πύλου. Ο συντάκτης της Jona Grimheden φέρεται να ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα σχετικά με τις μεταναστευτικές πολιτικές της, οι οποίες χαρακτηρίζονται άδικες, ιδιαίτερα στη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο από τις κρατικές αρχές.

Κατά τον κ. Grimheden αποδείχθηκε ότι στις ενέργειες των ελληνικών αρχών στο ναυάγιο της Πύλου παραβιάστηκε το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο ενώ σε άλλο σημείο της έκθεσης γίνεται λόγος για πιθανή απόσυρση της Frontex λόγω των συνεχών παραβιάσεων.

“Η Ελλάδα” τονίζεται στην έκθεση “πρέπει να ευθυγραμμιστεί με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και πρέπει να πάρει “τα ισχυρότερα μέτρα” προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι γεγονός ότι όπως έχει γράψει πολλές φορές το NEWS 24/7 τα ερωτηματικά ως προς τη στάση των ελληνικών αρχών στο ναυάγιο της Πύλου είναι πολλά.

Πώς και κυρίως πότε ενήργησε το ελληνικό λιμενικό; Πότε αντιλήφθηκε ότι το πλοιάριο αντιμετώπιζε πρόβλημα; Έγινε προσπάθειά ρυμούλκησης που δεν ήταν τίποτα άλλο από επιχείρηση push forward προς την Ιταλία;

Θυμίζουμε επίσης ότι πλήρωμα της Frontex είχε εντοπίσει το πλοίο με τους μετανάστες 14 ώρες πριν αυτό βυθιστεί και ότι ενημέρωσε γι’ αυτό τις ελληνικές αρχές.

Από την πλευρά του το Ελληνικό Λιμενικό ισχυρίστηκε ότι επιχείρησε να βοηθήσει, ωστόσο οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν τη βοήθεια κάτι που ωστόσο διαψεύδεται από τις καταθέσεις επιζώντων του ναυαγίου.

Δείτε επίσης: Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ σε κλαμπ χωρίς την Κέιτ Μίντλετον

Loading