Ο θάνατος του Ραϊσί έχει καθυστερήσει τις συνομιλίες με την ΙΑΕΑ

Οι θάνατοι του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν σε συντριβή ελικοπτέρου οδήγησαν σε παύση στις συνομιλίες της ΙΑΕΑ (Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας) με την Τεχεράνη για τη βελτίωση της συνεργασίας με την υπηρεσία αυτή, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο επικεφαλής της Ραφαέλ Γκρόσι.

propoli

«Βρίσκονται σε περίοδο πένθους, το οποίο πρέπει να σεβαστώ», δήλωσε ο Γκρόσι από το Ελσίνκι, όπου απηύθυνε ομιλία σε συνέδριο για την πυρηνική ενέργεια. «Αλλά μόλις τελειώσει αυτό, θα έχουμε και πάλι επαφές», δήλωσε, κάνοντας λόγο για μια «προσωρινή διακοπή που ελπίζω ότι θα τελειώσει σε μερικές ημέρες».

Ο Γκρόσι δήλωσε ότι η IAEA σχεδιάζει να συνεχίσει τις τεχνικές συζητήσεις με το Ιράν, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα λόγω της συντριβής ελικοπτέρου το σαββατοκύριακο που στοίχισε τη ζώη στον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό Εξωτερικών Χουσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Η IAEA βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων στο Ιράν, από την πρόσφατη απόφαση της Τεχεράνης να αφαιρέσει τη διαπίστευση επιθεωρητών του οργανισμού έως τη συνεχή αδυναμία του Ιράν να δώσει εξηγήσεις για τα ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν σε αδιευκρίνιστες τοποθεσίες παρά την πολυετή έρευνα της IAEA.

Η IAEA προσπαθεί να επεκτείνει την επίβλεψή της στις ατομικές ενέργειες του Ιράν, ενώ το πρόγραμμα της χώρας για εμπλουτισμό ουρανίου συνεχίζει να προχωρά. Το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο σε βαθμό καθαρότητας έως 60%, πλησιάζοντας το 90% που απαιτείται για την παραγωγή όπλων, το οποίο καμία άλλη χώρα δεν έχει κάνει χωρίς την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Η ίδια η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι οι σκοποί της είναι αμιγώς ειρηνικοί.

Το Ιράν διαθέτει αυτή τη στιγμή περίπου 140 κιλά ουρανίου, εμπλουτισμένου έως 60%, δήλωσε ο Γκρόσι. Σύμφωνα με ορισμό της ΙΑΕΑ, αυτό θεωρητικά επαρκεί, εάν εμπλουτιστεί περαιτέρω, για τρεις πυρηνικές βόμβες. Στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση της ΙΑΕΑ τον Φεβρουάριο αναφέρθηκε ότι το Ιράν έχει 121,5 κιλά, αρκετά για δύο βόμβες.

Το Ιράν συνεχίζει να παράγει περίπου εννέα κιλά τον μήνα ουρανίου εμπλουτισμένου έως 60%, δήλωσε ο Γκρόσι. Το εμπλουτίζει επίσης σε χαμηλότερα επίπεδα, με το οποίο έχει αρκετό υλικό πιθανόν για περισσότερες βόμβες.

Ο Γκρόσι, που πριν από δύο εβδομάδες δήλωσε ότι θέλει να αρχίσει να βλέπει σύντομα από το Ιράν απτά αποτελέσματα για τη βελτίωση της συνεργασίας, επανέλαβε την ελπίδα αυτή αλλά είπε ότι μια πιο διευρυμένη συμφωνία θα απαιτήσει «λίγο περισσότερο χρόνο». Προς το παρόν, η ομάδα του δεν έχει σημειώσει πρόοδο για τα βασικά θέματα, δήλωσε.

ΤΦ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading