Τα ποσοστά υποσιτισμού στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αυξηθεί τις 11 εβδομάδες κατά τις οποίες το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την είσοδο κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα και ενδέχεται να αυξηθούν εκθετικά αν συνεχιστούν οι ελλείψεις τροφίμων, προειδοποίησε σήμερα αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).
«Διαθέτω στοιχεία ως τα τέλη Απριλίου τα οποία δείχνουν ότι ο υποσιτισμός αυξάνεται», δήλωσε ο Ακιχίρο Σέιτα, διευθυντής υγείας στην UNRWA κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων από τη Γενεύη. Η ανησυχία είναι ότι, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες ελλείψεις τροφίμων, ο υποσιτισμός θα αυξηθεί εκθετικά και μετά θα είναι εκτός ελέγχου, πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), δήλωσε ότι ο οργανισμός έλαβε άδεια από το Ισραήλ για την είσοδο στην Γάζα περίπου 100 φορτηγών.
«Ζητήσαμε και λάβαμε έγκριση για την είσοδο περισσότερων φορτηγών σήμερα, πολλά περισσότερα από όσα εγκρίθηκαν χθες», επεσήμανε ο Λέρκε από τη Γενεύη, προσδιορίζοντας τον αριθμό των φορτηγών σε «περίπου 100».
Το Ισραήλ επέτρεψε χθες, για πρώτη φορά, την είσοδο στη Γάζα εννέα φορτηγών που μεταφέρουν βοήθεια μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, αν και ο Λέρκε δήλωσε ότι στον θύλακα εισήλθαν μόλις πέντε.
«Το επόμενο βήμα είναι να τα συλλέξουμε και μετά θα διανεμηθούν μέσω του υπάρχοντος συστήματος, αυτού που έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ocha, προσθέτοντας ότι τα φορτηγά αυτά μεταφέρουν βρεφικές τροφές και θρεπτικά συμπληρώματα για παιδιά.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Τομ Φλέτσερ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι έως και «14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν στη Γάζα τις επόμενες 48 ώρες, αν δεν φτάσει σε αυτά βοήθεια». Ο Φλέτσερ επεσήμανε ότι, αν και πέντε φορτηγά εισήλθαν χθες στον παλαιστινιακό θύλακα, αυτά δεν έχουν φτάσει ακόμη στις κοινότητες.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι «πρέπει να πλημμυρίσουμε τη Λωρίδα της Γάζας με ανθρωπιστική βοήθεια». Όταν η δημοσιογράφος του BBC Άννα Φόστερ τον ρώτησε πώς ο ΟΗΕ κατέληξε στον αριθμό 14.000, ο Φλέτσερ απάντησε: «Διαθέτουμε ισχυρές ομάδες επί του πεδίου και φυσικά πολλά μέλη τους έχουν σκοτωθεί». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι επί του πεδίου που προσπαθούν να εκτιμήσουν τις ανάγκες.
(με πληροφορίες από BBC)
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ