Πάπας Φραγκίσκος: «Οι μοναδικοί που μπορούν να μεγαλώσουν παιδιά στην Ιταλία είναι οι πλούσιοι»

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε παθητικά ότι τόσοι πολλοί νέοι άνθρωποι αγωνίζονται να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για οικογένεια και αναγκάζονται να χαμηλώσουν τον πήχυ της επιθυμίας» ανέφερε ο πάπας.

Στη δημιουργία οικογένειας αναφέρθηκε ο πάπας Φραγκίσκος λέγοντας πως στην Ιταλία γίνεται μια «τιτάνια προσπάθεια» στην οποία όμως μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά μόνο οι πλούσιοι. Ταυτόχρονα προειδοποίησε πως οι «άγριες» συνθήκες της ελεύθερης αγοράς εμποδίζουν τους νέους να αποκτήσουν παιδιά.

propoli

Να αναφερθεί πως το 2022 οι γεννήσεις στην Ιταλία ήταν λιγότερες από 400.000 για πρώτη φορά, ενώ κατέγραψε πτώση για 14η χρονιά στη σειρά. Ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 179.000 στα 58,5 εκατομμύρια.

«Έχασα την υπομονή μου και την επέπληξα»

Μιλώντας σε διάσκεψη για την εντεινόμενη δημογραφική κρίση, ο πάπας Φραγκίσκος είπε πως η μείωση του ποσοστού των γεννήσεων δείχνει έλλειψη ελπίδας στο μέλλον, με τις νεότερες γενιές να επιβαρύνονται από μια αίσθηση αβεβαιότητας, ευαλωτότητας και επισφάλειας.

«Η δυσκολία στην εξεύρεση σταθερής δουλειάς, στη διατήρηση μιας δουλειάς, τα απαγορευτικά ακριβά σπίτια, τα ουρανομήκη ενοίκια και οι ανεπαρκείς μισθοί είναι πραγματικά προβλήματα», είπε, καθήμενος δίπλα στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. «Η ελεύθερη αγορά, χωρίς τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα, γίνεται άγρια και παράγει αυξανόμενες σοβαρές καταστάσεις και ανισότητες», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ο πάπας τόνισε ότι τα κατοικίδια υποκαθιστούν τα παιδιά σε ορισμένα σπίτια και συμπλήρωσε ότι μια γυναίκα σε μια πρόσφατη ακρόαση άνοιξε την τσάντα της και ζήτησε την ευλογία του πάπα για το «μωρό της» το οποίο ήταν ένα σκυλάκι.

«Έχασα την υπομονή μου και την επέπληξα λέγοντας, πολλά παιδιά πεινάνε κι εσύ μου φέρνεις ένα σκυλί», είπε.

Κύρια ανησυχία

Όπως είπε, υπάρχουν σχεδόν ανυπέρβλητοι περιορισμοί» για τις γυναίκες που είναι αναγκασμένες να επιλέξουν ανάμεσα στην καριέρα και τη μητρότητα.

Δεδομένου του υψηλού κόστους για το μεγάλωμα των παιδιών, οι άνθρωποι αναθεωρούν τις προτεραιότητές τους, πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε παθητικά ότι τόσοι πολλοί νέοι άνθρωποι αγωνίζονται να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για οικογένεια και αναγκάζονται να χαμηλώσουν τον πήχυ της επιθυμίας, συμβιβαζόμενοι με μέτρια υποκατάστατα: να βγάλουν χρήματα, να επιδιώξουν να κάνουν καριέρα, να ταξιδέψουν, να διαφυλάξουν ζηλόφθονα τον ελεύθερο χρόνο», είπε.

Δείτε επίσης: «Μην κλείνετε τις πόρτες στους ξένους και στους μετανάστες», κάλεσε ο πάπας Φραγκίσκος τον ουγγρικό λαό

Loading