Προτάσεις από την Τεχεράνη για ελεύθερη διέλευση πλοίων από το Ορμούζ μέσω Ομάν

Προτάσεις από την Τεχεράνη για ελεύθερη διέλευση πλοίων από το Ορμούζ μέσω Ομάν

Η Τεχεράνη εξετάζει την πιθανότητα να επιτρέπει στα πλοία να διαπλέουν ελεύθερα τα Στενά του Ορμούζ από την πλευρά του Ομάν, χωρίς να απειλούνται από επιθέσεις, όπως αναφέρουν πηγές που έχουν ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να υλοποιηθεί εφόσον υπάρξει συμφωνία για την αποτροπή της αναζωπύρωσης της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με πηγή που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος, το Ιράν είναι διατεθειμένο να επιτρέψει τη χρήση της άλλης πλευράς του στενού, στα ύδατα του Ομάν, χωρίς να παρεμποδίζει τα πλοία. Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε αν θα απομακρυνθούν τυχόν νάρκες ή αν θα επιτρέπεται η διέλευση πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ.

Επιπλέον, όπως αναφέρει αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, η πρόταση εξαρτάται από την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Τεχεράνης.

Η τρέχουσα κατάσταση έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αναστάτωση στον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι θαλάσσιες μεταφορές στο Ορμούζ έχουν σταματήσει, με περίπου το 20% των παγκόσμιων ροών πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου να περνά από εκεί. Περισσότερα από 20.000 ναυτικά μέλη και εκατοντάδες πλοία παραμένουν εγκλωβισμένα στον Κόλπο από την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου.

Loading

Play