Η Γαλλία και η Ισπανία ζουν ξανά ώρες έντονης πίεσης, με τις πυρκαγιές να μαίνονται και τους πυροσβέστες να ετοιμάζονται για ακόμη μία δύσκολη ημέρα. Το νέο κύμα καύσωνα που αναμένεται από αύριο απειλεί να τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο τις φλόγες.
Οι πυρκαγιές έχουν ήδη αναγκάσει περισσότερους από 325.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, κυρίως κοντά στη Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπου οι φλόγες βρίσκονται περίπου 15 χιλιόμετρα από την πόλη, αλλά και σε πολλές περιοχές της Ισπανίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε σήμερα το πρωί στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) διυπουργική μονάδα κρίσης για τις πυρκαγιές, όπως είχε γνωστοποιήσει χθες το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ύστερα από πολλές ημέρες αδιάκοπης εξάπλωσης της πυρκαγιάς στη Ζιρόντ, η νομαρχία ανέφερε σήμερα το πρωί ότι η κατάσταση παρέμεινε γενικά σταθερή κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις.
Τα περίχωρα της τουριστικής κοινότητας του Αρκασόν βρέθηκαν αντιμέτωπα με ισχυρά νέφη πυροσωρειτών, το φαινόμενο που είναι γνωστό και ως καταιγίδα φωτιάς, δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της Εθνικής Πυροσβεστικής Ομοσπονδίας Γαλλίας Ερίκ Μπροκαρντί.
Αντιμέτωποι με αυτό το φαινόμενο, οι πυροσβέστες μπορούν μόνο να κρατήσουν αμυντική στάση, πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι πρόκειται για μια «στρατηγική πολέμου».
Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται από αύριο Τρίτη ενδέχεται να επιδεινώσουν το φαινόμενο, είπε η νομάρχης της Ζιρόντ Σοφί Μπροκάς, εκφράζοντας την ανησυχία της.
Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo-France προβλέπει κύμα καύσωνα στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας από αύριο, με τη μέγιστη θερμοκρασία να φτάνει έως τους 40 βαθμούς Κελσίου και τους ανέμους να είναι ασθενείς αλλά ξηροί.
Μέχρι στιγμής φέτος στη Γαλλία έχουν καεί περίπου 1.150.000 στρέμματα, «πολύ περισσότερα από όσα έχουμε δει στο παρελθόν», δήλωσε χθες Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιές, προσθέτοντας ότι οι πυροσβέστες δίνουν καθημερινά μάχη με 30 έως 40 πυρκαγιές ταυτόχρονα.
Ο Νουνιές επανέλαβε ότι η κατάσταση κυρίως στη Ζιρόντ, τη Λαντ και τη Βαρ παραμένει «ιδιαίτερα δυσμενής» λόγω των πυρκαγιών.
Σύμφωνα με τη Μπροκάς, οι φλόγες έχουν κατακάψει μέχρι στιγμής 420.000 στρέμματα, δηλαδή τέσσερις φορές το μέγεθος του Παρισιού, και είναι 100.000 περισσότερα από χθες.
Η πυρκαγιά απέχει πλέον 15 χιλιόμετρα από τη μητροπολιτική περιοχή του Μπορντό, η οποία αριθμεί 850.000 κατοίκους, όμως προς το παρόν η εκκένωση της πόλης «δεν είναι στην ημερήσια διάταξη», όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Τόμας Καζενάβ.
Πορτοκαλί καπνός σκοτεινιάζει τον ουρανό πάνω από το Μπορντό, ενώ παντού επικρατεί η μυρωδιά του καμένου.
Προβλήματα έχουν προκληθεί και στις μεταφορές, καθώς ένα τμήμα αυτοκινητόδρομου μήκους 60 χιλιομέτρων παραμένει κλειστό και η κυκλοφορία των τρένων έχει ανασταλεί.
Στο γειτονικό διαμέρισμα Λαντ, όπου η πυρκαγιά «είναι πιο περιορισμένη αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο», έχουν ήδη γίνει 30.000 απομακρύνσεις κατοίκων.
Τεράστιες πυρκαγιές μαίνονται και στην Ισπανία, με περισσότερους από 75.000 ανθρώπους να έχουν ήδη απομακρυνθεί στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και ακόμη 30.000 να έχουν λάβει εντολή να αναζητήσουν καταφύγιο επί τόπου.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι αναμένει «δύσκολες ώρες» και σήμερα θα μεταβεί στην πληγείσα περιοχή Καστεγιόν, κοντά στη Βαλένθια.
Στο μεταξύ, η πυρκαγιά της Αβίλα, κοντά στη Μαδρίτη, είναι η μεγαλύτερη στην πρόσφατη ιστορία της Ισπανίας, έχοντας ήδη κάψει 250.000 στρέμματα και αναγκάσει 60.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν.
ΦΩΤΟ EPA/DAMIEN REMBERT / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
![]()
