«Ως μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ματώνει η καρδιά μου», δήλωσε η πρώην καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Σαξονία-Άνχαλτ, κάνοντας λόγο και για «κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας». Παράλληλα, επέκρινε το «τείχος προστασίας» με το οποίο το CDU και ο καγκελάριος Μερτς επιχείρησαν να κρατήσουν αποστάσεις από την AfD.
«Δεν το εφηύρα εγώ αυτό και δεν μου αρέσει. Δεν είναι αυτό που θα πείσει τους ανθρώπους. Πρέπει να πούμε τι θέλουμε για αυτή τη χώρα», ανέφερε η κυρία Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται συγκεκριμένοι στόχοι, για παράδειγμα για τις συντάξεις, ώστε να γίνεται σαφές πως η συνεργασία με την AfD είναι αδύνατη. Πρόσθεσε ακόμη ότι και τα άλλα κόμματα πρέπει να απομακρυνθούν από την «εμμονή» τους με τους δεξιούς λαϊκιστές, μιλώντας στο πλαίσιο ψηφιακής έκθεσης στην Κολωνία.
Η πρώην καγκελάριος και αρχηγός του CDU πρότεινε επίσης μια διαφορετική επικοινωνιακή προσέγγιση, με «εξατομικευμένη επικοινωνία» προς τους πολίτες, «προκειμένου να προσεγγίσουμε καλύτερα τον πληθυσμό και να εξηγήσουμε την πρόοδο πιο αποτελεσματικά». «Η εξατομικευμένη επικοινωνία με τους πολίτες έχει γίνει πιο σημαντική από πριν. Τα δημοκρατικά κόμματα πρέπει τώρα να επιδιώξουν ισχυρότερη επαφή με τους πολίτες», σημείωσε.
![]()
