Σερβία – Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Τριάντα χρόνια από τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα

Σερβία – Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Τριάντα χρόνια από τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Σρεμπρένιτσα για να τιμήσουν τα θύματα της γενοκτονίας που διέπραξαν οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις πριν από 30 χρόνια.

Είχε προηγηθεί τριήμερη «πορεία ειρήνης» μήκους 100 χιλιομέτρων, την οποία ακολούθησαν χιλιάδες κάτοικοι της Σρεμπρένιτσα το 1995 για να φτάσουν στην Τούζλα, περνώντας από εδάφη υπό τον έλεγχο του στρατού των Σερβοβόσνιων.

Στις 8 Ιουλίου του 1995, οι σερβικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς ξεκίνησαν επιχείρηση για την κατάληψη της Σρεμπρένιτσα, όπου βρήκαν καταφύγιο δεκάδες χιλιάδες άμαχοι.

«Η Σρεμπρένιτσα μετατρέπεται στο μεγαλύτερο σφαγείο, με συνεχείς ροές νεκρών και τραυματιών στο νοσοκομείο». Ο δημοσιογράφος Νίνο Τσάτιτς κατέγραψε την κατάσταση αυτή στις 10 Ιουλίου του 1995, την τελευταία του ανταπόκριση, η τύχη του οποίου παραμένει άγνωστη.

Μία ημέρα αργότερα, οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις εισβάλλουν στην Σρεμπρένιτσα. Ο πληθυσμός αναζητά καταφύγιο στο χωριό Ποτότσαρι, όπου βρίσκεται το στρατόπεδο των Ολλανδών κυανόκρανων.

Ο στρατηγός Μλάντιτς δήλωσε δημόσια την ασφάλεια των πολιτών, αλλά όταν οι κάμερες έσβησαν, άρχισε το μαρτύριο του μουσουλμανικού πληθυσμού. Οι άνδρες και οι έφηβοι οδηγούνται σε στρατόπεδα και εκτελούνται. Από τις 11 έως τις 17 Ιουλίου του 1995, εκτελέστηκαν περισσότεροι από 8000 Βόσνιοι Μουσουλμάνοι, εκ των οποίων οι 1042 ήταν έφηβοι.

Η σφαγή χαρακτηρίστηκε γενοκτονία το 2007 από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), με ποινές φυλάκισης 700 ετών για 54 κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένου του Ράτκο Μλάντιτς.

Οι πολιτικοί ηγέτες των Σερβοβόσνιων και η ηγεσία της Σερβίας δεν αποδέχονται τον χαρακτηρισμό «γενοκτονία» για τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με αφορμή την επέτειο των 30 ετών, χρησιμοποίησε τον όρο «έγκλημα» και ζήτησε συγνώμη από τον μουσουλμανικό πληθυσμό εκ μέρους του σερβικού λαού.

Το 2024, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 11η Ιουλίου ως παγκόσμια ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα.

ΦΩΤΟ: EPA/HAZIM ALJOVIC BOSNIA AND HERZEGOVINA OUT

Loading

Play