Σοκ προκάλεσε στις Φιλιππίνες η επίθεση μαθητή σε καθολικό λύκειο, καθώς ο ίδιος φέρεται να βιντεοσκόπησε και να μετέδωσε απευθείας τη στιγμή που πυροβόλησε και σκότωσε συμμαθητή του, πριν βάλει τέλος στη ζωή του, σύμφωνα με τις αρχές.
Το περιστατικό, το δεύτερο αυτού του είδους μέσα σε δύο μήνες σε εκπαιδευτικό ίδρυμα, σημειώθηκε στον χώρο του ιδιωτικού πανεπιστημίου Ατενέο στη Σαμποάνγκα, όπου λειτουργεί και λύκειο, στο δυτικό Μιντανάο, περίπου 800 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Μανίλα.
Η αστυνομία ανέφερε ότι ο μαθητής πήγε στο σχολείο έχοντας μαζί του «πιστόλι και τουφέκι» και άνοιξε πυρ μέσα σε αίθουσες, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, προτού στρέψει το όπλο στον εαυτό του.
«Έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη (…) Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τον λόγο» που οδήγησε στην επίθεση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της αστυνομίας, Σίλα Τσανγκ.
Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, τουλάχιστον δύο ακόμη μαθητές τραυματίστηκαν.
Στο βίντεο, απόσπασμα του οποίου προβλήθηκε από μέσα ενημέρωσης και μοιάζει να προέρχεται από απευθείας μετάδοση μέσω Facebook, φαίνεται η κάνη του όπλου καθώς ο μαθητής κινείται σε διάδρομο, πριν μπει σε αίθουσα και αρχίσει να πυροβολεί. Παιδιά με σχολικές στολές ακούγονται να ουρλιάζουν και να τρέχουν προς την έξοδο.
Ο λογαριασμός του νεαρού στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει πλέον απενεργοποιηθεί.
«Βλέπουμε ότι αρχικά πυροβόλησε εναντίον εκπαιδευτικού που καθόταν σε γραφείο. Φαίνεται πως αστόχησε, κατόπιν πήγε σε άλλη αίθουσα (…) εκεί, πυροβόλησε άλλον μαθητή», είπε ο δήμαρχος της Σαμποάνγκα, Χάιμερ Ολάσο, σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Το σχολικό ίδρυμα, που επιβεβαίωσε τους δύο θανάτους, είχε οργανώσει μόλις τον περασμένο μήνα άσκηση για επίθεση ενόπλου.
Τον Ιούνιο, τρεις έφηβοι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν από πυρά μέσα σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στις κεντρικές Φιλιππίνες, στην επαρχία Τακλόμπαν, με δράστες δύο έφηβους.
Η οπλοκατοχή ελέγχεται αυστηρά στο αρχιπέλαγος της νοτιοανατολικής Ασίας, ωστόσο υπάρχει μαύρη αγορά.
![]()
