Στο Ντάλας οι τραμπιστές ψάχνουν τον διάδοχο του Τραμπ: Βανς, Ρούμπιο ή άλλος;

Στο Ντάλας οι τραμπιστές ψάχνουν τον διάδοχο του Τραμπ: Βανς, Ρούμπιο ή άλλος;

Δυο χρόνια πριν ολοκληρωθεί η δεύτερη θητεία του, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη επιλέξει τον άνθρωπο που θα μπορούσε να τον διαδεχθεί. Στο Ντάλας, όμως, οι οπαδοί του συζητούν ήδη έντονα για τη διαδοχή Τραμπ και τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο είναι του Τζέι Ντι Βανς και του Μάρκο Ρούμπιο.

Στις κερκίδες και στους διαδρόμους του μεγάλου κλειστού της ομάδας μπάσκετ των Μάβερικς, που για 48 ώρες μετατράπηκε σε πολιτική αρένα, επικρατεί η ίδια αίσθηση: το ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν στερείται ισχυρών υποψηφιοτήτων για την επόμενη μέρα του Ντόναλντ Τραμπ.

«Το κόμμα έχει βάθος πάγκου», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τομ Χόφμαν, ιδιοκτήτης πλυντηρίου αυτοκινήτων από το Όλμπανι της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

«Ο πρόεδρος Τραμπ δημιούργησε ολόκληρη νέα γενιά ηγετών», σημειώνει η Σούζαν Κοκίντα, 77 ετών, που παράγει επιτυχημένο πόντκαστ για το κοινό της αμερικανικής δεξιάς.

«Είμαστε σε καλά χέρια. Έχουμε πιο γερούς υποψήφιους από το Δημοκρατικό κόμμα», συμφωνεί η Τζέιν Μέλτον, συνταξιούχος από την Ιντιάνα.

Δυο πρόσωπα ξεχωρίζουν χωρίς αμφισβήτηση ή έκπληξη. Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς είναι μία από τις πιο προβεβλημένες και αναγνωρίσιμες μορφές της κυβέρνησης Τραμπ, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο βρίσκεται στο ίδιο κάδρο.

Στα 42 του, ο πρώτος περιγράφεται συχνά ως ο πιο φυσικός διάδοχος του μεγιστάνα. Χθες το βράδυ είχε την ευκαιρία να δείξει προεδρικά χαρακτηριστικά, στο άνευ προηγουμένου κομματικό συνέδριο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, το οποίο ήθελε ο πρόεδρος Τραμπ.

Ο δεύτερος, δεκατρία χρόνια μεγαλύτερος, αναλαμβάνει όλο και περισσότερες ευθύνες από τη στιγμή που ο μεγιστάνας επέστρεψε στον Λευκό Οίκο.

Η κ. Κοκίντα, πολιτική σχολιάστρια από το Μίσιγκαν, δεν κρύβει ότι προτιμά τον Τζέι Ντι Βανς. «Καταλαβαίνει αυτό που κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ για να επιστρέψουμε» στο οικονομικό μοντέλο που στηρίζει για τις ΗΠΑ, λέει, προσθέτοντας πως «πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία μας. Αυτό κάνει ο Τραμπ. Ο Τζέι Ντι το καταλαβαίνει καλά».

«Βρίσκεται πιο κοντά στον πρόεδρο», εκτιμά ο κ. Χόφμαν, προσθέτοντας πως του «αξίζει».

Ο Κάιλ Χέρμαν, καθηγητής στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, κλίνει μάλλον προς τον Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος είχε διεκδικήσει ήδη το χρίσμα της παράταξης για την προεδρία το 2016, όταν ήταν ακόμη γερουσιαστής στη Φλόριντα.

Αν και ο 29χρονος Καλιφορνέζος δηλώνει «μεγάλος θαυμαστής» και των δύο, λόγω της «ευφυίας» και των «χαρισματικών προσωπικοτήτων» τους, λέει πως τον έχει κερδίσει η «γοητεία» και το «μυαλό» του υπουργού με καταγωγή από την Κούβα.

«Κάνει πολύ καλή δουλειά, δείχνει ευφυία στις απαντήσεις του παραμένοντας συμπαθής», παραθέτει. «Θα ήθελα να τον δω να αναλαμβάνει υψηλές ευθύνες στο μέλλον».

Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στους Financial Times τον Αύγουστο έδινε στον Τζέι Ντι Βανς σημαντικό προβάδισμα, με το 42% των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων να στηρίζει μια πιθανή υποψηφιότητά του, ενώ ο Μάρκο Ρούμπιο ακολουθούσε στο 18%.

Άλλες έρευνες, ωστόσο, τους φέρνουν πολύ πιο κοντά.

Άλλο ένα όνομα που ακούγεται έντονα στο Ντάλας είναι εκείνο του κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις.

Απών, επειδή βρισκόταν σε σύντομη περιοδεία στη Λατινική Αμερική, ο Μάρκο Ρούμπιο είπε προχθές από την Κολομβία πως «δεν προβλέπει προς το παρόν» να ριχτεί στην κούρσα, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν ξέρει» τι επιφυλάσσει «το μέλλον».

Έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα στήριζε τον Τζέι Ντι Βανς, αν εκείνος έθετε υποψηφιότητα.

Η Ρόζι Σουάνσον, συνταξιούχος που ζει στο Ντάλας, θα ήθελε να τους δει στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Λέει πως θα της άρεσε περισσότερο να ψηφίσει ξανά τον Ντόναλντ Τραμπ, όμως το αμερικανικό Σύνταγμα περιορίζει σε δύο τον αριθμό των προεδρικών θητειών.

Για την Άντζι Φίσερ, αυτό δεν έχει σημασία, καθώς ανήκει σε εκείνους που προσμένουν τρίτη θητεία του μεγιστάνα, όπως γράφει και το καπελάκι που φορά περήφανα — «Τραμπ 2028».

«Έχουμε ανάγκη να ολοκληρώσει αυτό που άρχισε», λέει η υπάλληλος καταστήματος ηλεκτρικών ειδών από τη Νότια Καρολίνα. Ούτε ο Τζέι Ντι Βανς ούτε ο Μάρκο Ρούμπιο «μπορούν» να το κάνουν, όπως το βλέπει.

«Θα επιλέξω όμως αυτόν που πιστεύω πως είναι ο καλύτερος υποψήφιος» για να πάρει τη σκυτάλη και «να συνεχίσει» την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτει η πενηντάρα, χωρίς να αναφερθεί σε κανέναν συγκεκριμένα.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Loading

Play