Συγκινητικές εκδηλώσεις στη Νορβηγία για την 22α Ιουλίου: Τιμούν τους 77 νεκρούς της τρομοκρατικής επίθεσης

Συγκινητικές εκδηλώσεις στη Νορβηγία για την 22α Ιουλίου: Τιμούν τους 77 νεκρούς της τρομοκρατικής επίθεσης

Σήμερα, η Νορβηγία τιμά τη μνήμη των 77 θυμάτων της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης που συγκλόνισε τη χώρα το 2011, με εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την κυβέρνηση και οργανώσεις υποστήριξης των θυμάτων.

Ο νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε και εκπρόσωποι οργανώσεων θα εκφωνήσουν ομιλίες, ενώ θα πραγματοποιηθεί προσκλητήριο των νεκρών και κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό του Όσλο, παρουσία του βασιλιά Χαραλντ Ε΄ και της βασίλισσας Σόνιας.

Θα δοθεί επίσης η ευκαιρία σε επιζώντες της τραγωδίας να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Χωριστή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο νησάκι Ούτεγια, όπου διαδραματίστηκε η φονική επίθεση.

Η 22α Ιουλίου 2011, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ προκάλεσε τον θάνατο 77 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 69 ήταν κυρίως νέοι που συμμετείχαν σε κατασκήνωση του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος. Η επίθεση αυτή παραμένει η πιο φονική στη Νορβηγία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο δράστης είχε δημοσιοποιήσει ένα «μανιφέστο» πριν την επίθεση, εκφράζοντας ακραίες απόψεις, και το 2012 καταδικάστηκε σε 21 χρόνια κάθειρξης, τη μεγαλύτερη ποινή εκείνης της εποχής.

Loading

Play