Συλλήψεις στη Γαλλία ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζεράλντ Νταρμανέν για τα επεισόδια των τελευταίων ημερών, λέγοντας ότι 2.513 άτομα έχουν συλληφθεί και θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ 67 έχουν ήδη καταδικαστεί και οδηγηθεί στις φυλακές. Ο ίδιος ρωτήθηκε για το προφίλ των συλληφθέντων και ανέφερε ότι το 95% των δραστών είναι άνδρες.
Ο Ζεράλντ Νταρμανέν πρόσθεσε ότι ανάμεσά τους υπήρχαν ανήλικοι μόλις 13 ετών, αλλά και 15 ή 16 ετών, ενώ πολλοί ήταν ενήλικες, το 70% από αυτούς. Όπως είπε, μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχουν άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο, αλλοδαποί, αλλά και άτομα που είναι πλήρως ενσωματωμένα και Γάλλοι πολίτες.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να κηρυχθεί η Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο υπουργός απάντησε ότι δεν αποκλείει κατ’ αρχήν μια τέτοια κίνηση, όμως προς το παρόν δεν είναι υπέρ αυτής.
δεν χρειαζόμαστε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τόνισε, εξηγώντας ότι δεν πρέπει να στερηθεί από όλους τους Γάλλους η ατομική τους ελευθερία επειδή υπάρχουν μερικές χιλιάδες παραβάτες και ταραχοποιοί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «σταθερότητα» και τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας αρκούν, ενώ σημείωσε ότι τα μέτρα αυτά τηρήθηκαν από τον γαλλικό πληθυσμό χθες το βράδυ.
Ο Νταρμανέν άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η πυρκαγιά που κατέστρεψε το δημαρχείο της Λιμόζ ίσως οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια ακροαριστερών οργανώσεων.
Ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί συγκάλεσε σύσκεψη με τα συνδικάτα στο πρωθυπουργικό μέγαρο, το Ματινιόν, το πρωί της Τετάρτης. Τα περισσότερα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, ενώ το συνδικάτο CGT καταδίκασε «τη στρατηγική χάους της κυβέρνησης» και προειδοποίησε για «τη σοβαρότητα της κατάστασης στη χώρα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της γαλλικής Γερουσίας από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, Ζεράρ Λαρσέ, απέδωσε ευθείες ευθύνες για τα επεισόδια στην Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Όπως είπε, πρόκειται για κόμμα που συμβάλλει στην έκφραση του έθνους, αλλά φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη ρητορική μίσους, ενώ πρόσθεσε στη συνέντευξή του στη Le Figaro ότι «μπορεί να τεθεί εκτός νόμου».
Η Νομική Επιτροπή της Γερουσίας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για τη βία, με στόχο να ρίξει φως στις «σημαντικές ελλείψεις στην πρόβλεψη και την προετοιμασία της αντίδρασης των αρχών επιβολής του νόμου».
Η γαλλική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι θα δημιουργήσει ειδικό ταμείο για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων δημόσιων υποδομών, όπως ανέφερε η αρμόδια υπουργός Φρανσουάζ Γκατέλ.
Παράλληλα, οι περισσότερες φοιτητικές οργανώσεις ανακοίνωσαν χθες την πρόθεσή τους να οργανώσουν νέα διαδήλωση το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, ζητώντας καλύτερες συνθήκες σπουδών. Ανάλογη πρόθεση έχει διατυπωθεί και από το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».
Τέλος, η γαλλική κυβέρνηση κάλεσε χθες εκπροσώπους των πλατφορμών Vinted, Amazon, eBay, Leboncoin, Meta και TikTok, με στόχο να αποτραπεί η μεταπώληση αγαθών που κλάπηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών του Σαββατοκύριακου. «Ορισμένοι λιανοπωλητές βλέπουν τα προϊόντα τους σε αυτές τις πλατφόρμες», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Σερζ Παπέν, σημειώνοντας ότι οι πλατφόρμες ανέλαβαν δεσμεύσεις, μεταξύ αυτών και για ιχνηλασιμότητα. Κάλεσε επίσης τους καταναλωτές να ενεργήσουν υπεύθυνα και πρόσθεσε: «Μόλις υπάρξει οποιαδήποτε υποψία, πρέπει να την αναφέρετε αμέσως».
Ωστόσο, οργανώσεις καταναλωτών εκφράζουν αμφιβολίες για το αν είναι εφικτή η εφαρμογή της συμφωνίας με τις διαδικτυακές πλατφόρμες.
Ανησυχίες εκφράζονται επίσης για ενδεχόμενα επεισόδια απόψε στο Παρίσι, λόγω του ποδοσφαιρικού αγώνα της Παρί-Σεν Ζερμέν με την Μπαρτσελόνα για το Champions League.
ΦΩΤΟ EPA / MOHAMMED BADRA
![]()

