Συμφωνία για το στενό του Ορμούζ βλέπει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ μέχρι αύριο

Συμφωνία για το στενό του Ορμούζ βλέπει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ μέχρι αύριο

Μια συμφωνία για την επαναλειτουργία του στενού του Ορμούζ μπορεί να κλείσει μέχρι αύριο, Τετάρτη, με το Ιράν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Η εξέλιξη αφορά έναν από τους πιο κρίσιμους θαλάσσιους διαδρόμους στον κόσμο.

«Είμαστε σε συζητήσεις με τους Ιρανούς και πιστεύω ότι υπάρχει ευκαιρία να καταλήξουμε σήμερα ή αύριο σε συμφωνία για να ανοίξει το στενό και να προχωρήσουμε προς μια πιο κανονική θέση σε αυτή τη σύγκρουση», είπε ο Σκοτ Μπέσεντ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμη ιρανική πηγή δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ότι το Ιράν θέλει έλεγχο στα εισερχόμενα πλοία στο στενό του Ορμούζ και ορατότητα στην εξερχόμενη κυκλοφορία, με δυνατότητα παρέμβασης εάν χρειαστεί, βάσει ενός προσωρινού σχεδίου που συζητείται με το Ομάν για την επαναλειτουργία του στρατηγικού θαλάσσιου διαδρόμου.

Η πηγή, που εμπλέκεται στις συνομιλίες, είπε πως αυτή είναι «η γενική ιδέα που συζητείται αυτή τη στιγμή» και διευκρίνισε πως ο εξερχόμενος διάδρομος θα ακολουθεί μια διαδρομή ανάμεσα στο Ιράν και το Ομάν, με την άδεια εξόδου να δίνεται μέσω του Ομάν έπειτα από ενημέρωση του Ιράν.

«Η Τεχεράνη δεν είναι πιθανό να αλλάξει τη θέση της», πρόσθεσε η πηγή, σημειώνοντας ότι η ιρανική πλευρά έχει ήδη δείξει ευελιξία, καθώς μετακινήθηκε από την αρχική της θέση που ζητούσε πλήρη έλεγχο της κυκλοφορίας και στις δύο κατευθύνσεις του στενού.

ΒΧ

Loading

Play