Συναγερμός για τον χανταϊό: Οκτώ κρούσματα του στελέχους των Άνδεων επιβεβαιώθηκαν από τον ΠΟΥ

Συναγερμός για τον χανταϊό: Οκτώ κρούσματα του στελέχους των Άνδεων επιβεβαιώθηκαν από τον ΠΟΥ

Συναγερμός έχει σημάνει για τον χανταϊό, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε οκτώ κρούσματα του στελέχους των Άνδεων, τα οποία σχετίζονται με το ξέσπασμα στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius. Ο ιός μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων, γεγονός που ανησυχεί τις αρχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΟΥ, στις 13 Μαΐου είχαν αναφερθεί 11 κρούσματα, εκ των οποίων τρία θάνατοι. Από αυτά, τα οκτώ έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ως μολυσμένα από τον ιό των Άνδεων, ενώ δύο είναι πιθανά κρούσματα και ένα αναμένει επιπλέον τεστ.

Δύο από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν άτομα που έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους, με το ποσοστό θνησιμότητας να φτάνει το 27%. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή συγκεκριμένη θεραπεία για τον χανταϊό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Όλοι οι ασθενείς επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο, με τον ΠΟΥ να εκτιμά τον κίνδυνο για το πλήρωμα και τους επιβάτες ως «μέτριο», ενώ για τον υπόλοιπο πληθυσμό είναι «μικρός». Οι Αμερικανοί επιβάτες που επαναπατρίστηκαν παραμένουν υπό ιατρική παρακολούθηση.

Η προέλευση της επιδημίας παραμένει άγνωστη, με τις αρχές να ερευνούν τις συνθήκες έκθεσης και πιθανές πηγές μόλυνσης σε συνεργασία με τις αρχές της Αργεντινής και της Χιλής.

Loading

Play