Θέουτα: «εποικοδομητική» η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, λέει η Μαδρίτη

Θέουτα: «εποικοδομητική» η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, λέει η Μαδρίτη

Εποικοδομητική χαρακτήρισε η Μαδρίτη τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μαζική άφιξη ανθρώπων στα σύνορα της Θέουτα, με τις χώρες μέλη να αναγνωρίζουν την «άμεση και αποτελεσματική» αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα.

Περίπου 70.000 από τους 72.000 μετανάστες που εισήλθαν στη Θέουτα έχουν αποχωρήσει, ανέφερε ο Γκράντε-Μαρλάσκα, προσθέτοντας ότι ο χώρος Σένγκεν δεν βρέθηκε ποτέ σε κίνδυνο, καθώς ο βορειοαφρικανικός θύλακας δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία Σένγκεν.

Ο Γκράντε-Μαρλάσκα σημείωσε ακόμη ότι οι ισπανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν είχαν ενδείξεις για επικείμενες μαζικές αφίξεις στη Θέουτα.

«Δεν υπήρξε καμία αναφορά, καμία προειδοποίηση», είπε. «Δυστυχώς, αυτά τα πράγματα μπορεί να συμβούν, αλλά ας κρατήσουμε επίσης το ότι είμαστε προετοιμασμένοι να ανταποκριθούμε αμέσως σε μια κρίση αυτού του είδους».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Μαδρίτη κινήθηκε όσο πιο γρήγορα γινόταν για να εγκαταστήσει έναν θαλάσσιο φράχτη ανοιχτά των ακτών της Θέουτα, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας τον Ιούλιο, που έκρινε πως οι μετανάστες που φθάνουν κολυμπώντας στο ισπανικό έδαφος δεν μπορούν να απελαθούν αμέσως αν δεν έχει τοποθετηθεί φράχτης.

Η ΕΕ δεν βλέπει άμεση σύνδεση ανάμεσα στα γεγονότα στη Θέουτα και την πρόσφατη μεγάλης κλίμακας πολιτογράφηση από την Ισπανία παράτυπων μεταναστών από τη Λατινική Αμερική, δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ.

Ο Επίτροπος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η απόφαση της Ισπανίας να πολιτογραφήσει αυτούς τους μετανάστες δεν θεωρείται θετικό σήμα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Loading

Play