Θέουτα: Στους 75 οι νεκροί από τη μεταναστευτική κρίση – Η Μαδρίτη διαβεβαιώνει ότι δεν απειλείται η Σένγκεν

Θέουτα: Στους 75 οι νεκροί από τη μεταναστευτική κρίση – Η Μαδρίτη διαβεβαιώνει ότι δεν απειλείται η Σένγκεν

Ο προσωρινός απολογισμός των νεκρών από τη μεταναστευτική κρίση που εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Θέουτα ανέρχεται πλέον σε 75 ανθρώπους, σύμφωνα με ενημέρωση του Ισπανού υπουργού Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Την πληροφορία έκανε γνωστή ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Λοράν Νουνιές, ενώ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο Ισπανός υπουργός ανέφερε ότι περίπου 72.000 μετανάστες εισήλθαν παράτυπα την περασμένη εβδομάδα στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, που βρίσκεται στα σύνορα με το Μαρόκο.

Από αυτούς, περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν ήδη επιστρέψει στο μαροκινό έδαφος, σύμφωνα με τις ισπανικές Αρχές.

Ο νέος απολογισμός είναι υψηλότερος από την προηγούμενη ενημέρωση της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία έκανε λόγο για περίπου 50.000 παράτυπες εισόδους, επισημαίνοντας τότε ότι «σχεδόν το σύνολο» των μεταναστών είχε επιστρέψει στο Μαρόκο.

Η Μαδρίτη απορρίπτει τις ανησυχίες για τη Σένγκεν

Παρά την ένταση που προκάλεσαν τα γεγονότα, ο Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα υποστήριξε ότι η κρίση στη Θέουτα δεν δημιούργησε κίνδυνο για τη λειτουργία της ζώνης Σένγκεν.

«Σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε σε κίνδυνο ο χώρος Σένγκεν σε αυτή την κρίση», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε «ούτε ο ελάχιστος κίνδυνος» για την ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιές ανέφερε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνώρισαν τη διαχείριση της κρίσης από την ισπανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της έκτακτης τηλεδιάσκεψης.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία αποφάσισε να ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα με την Ιταλία, σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχές.

Loading

Play